«De elsker ham, lever av sæd og holder kjeft etter fellatio»

I hiphopen har det nok en gang vært tispenes år. Er vi i ferd med å bli immuniserte mot kvinnehat?

KONTROVERSIELL SJARMØR: «I know you want it», synger Robin Thicke i «Blurred Lines», som han sammen med rapperne T.I. og Pharrell har gjort til en av årets største hits. Thicke kaller låta et feministisk prosjekt; kritikerne ser og hører en romantisering av gråsonene mellom voldtekt og frivillig sex. 
Foto: Phil McCarten / Reuters / NTB Scanpix
KONTROVERSIELL SJARMØR: «I know you want it», synger Robin Thicke i «Blurred Lines», som han sammen med rapperne T.I. og Pharrell har gjort til en av årets største hits. Thicke kaller låta et feministisk prosjekt; kritikerne ser og hører en romantisering av gråsonene mellom voldtekt og frivillig sex. Foto: Phil McCarten / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITISKE IDEER: Januar. Lil Wayne slipper singelen «Love Me» som en forsmak til sitt tiende studioalbum, «I Am Not a Human Being II». Her rapper han, med sin karakteristisk nasale stemme, om tispene sine. De elsker ham, lever av sæd og holder kjeft etter fellatio. En av musikkanmelderne i New York Times skriver skuffet at rapperens evne til å sjokkere begynner å avta.

Mars. Verden får et gjensyn med Robin Thickes falsett. Denne gangen er han akkompagnert av Pharrell Williams og T.I., og ved overgangen til sommeren har låta «Blurred Lines» befestet sin plass som sommerslageren par excellence. Verken den fengende rytmen, pastellfargene eller de vakre modellene i musikkvideoen greier å formilde den foruroligende sangteksten. «But you're an animal, baby it's in your nature», piper Thicke og forklarer, både kvinnen som lytter til musikken og modellen som nonchalant vrikker på hoftene i videoen, at hun vil det, at kroppen roper høyere enn motsigelsene.

Kritikerne ser og hører romantisering av gråsonene mellom samtykkende sex og voldtekt. På nettsida «Sociological Images», drevet av amerikanske sosiologer, sammenliknes uttalelser fra voldtektsmenn og sitater fra låten. Sammenfallet er perverst. Låta selger fem millioner utgaver i USA og Storbritannia og blir, av hovedpersonen, forsvart som et feministisk prosjekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer