Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- De er cyberterrorister

Demonstrasjoner mot scientologene verden rundt.

(Dagbladet.no): En gruppering av hackere, som kaller seg «Anonymous» har erklært krig mot den kontroversielle Scientologikirka. Målet deres er «å knuse organisasjonen».

I går gjennomførte gruppa en rekke demonstrasjoner i byer over hele verden. Scientologenes lokaler i blant annet USA, Canada, Australia, Nederland og Storbritannia fikk demonstranter på besøk. Demonstrasjonene var fredelige og menneskene var utkledd med masker.

I London samlet rundt 200 mennesker seg i en rolig demonstrasjon i Queen Victoria Street. Etter et par timer flyttet de seg til scientologenes rekrutteringssenter i Tottenham Court Road.

• Se video fra demonstrasjonen i London her.

• Flere bilder fra demonstrasjonene i LA her.

Mot korrupt lederskap

Hackerne reagerer sterkt på scientologenes iver etter å stanse all kritikk av ideologien, også ved å sensurere internett.

«Idéen til Anonymous er å systematisk bryte ned Scientologikirken i sin nåværende form», skriver grupperingen i en pressemelding.

AMSTERDAM: Nederlendere i demonstrasjon mot Scientologene. Kirkens forsøk på sensur på internett har ført til en rekke aksjoner fra hackere over hele verden. Foto: Scanpix
AMSTERDAM: Nederlendere i demonstrasjon mot Scientologene. Kirkens forsøk på sensur på internett har ført til en rekke aksjoner fra hackere over hele verden. Foto: Scanpix Vis mer

De understreker at kampanjen retter seg mot «de giftige idealene» og «det korrupte lederskapet» i kirken, ikke de enkelte medlemmene.

Janet Laveau, talsmann for scientologikirken, kaller demonstrantene «cyberterrorister».

- Handlingene til «Anonymous» vil ikke forstyrre kirkens vanlige aktiviteter som tjener menighetenes medlemmer og samfunnet. Kirken samarbeider med lokale myndigheter for å minimalisere skadene disse maskerte cyberterroristene prøver å påføre oss, sier Laveau til BBC.

Hackerne startet aksjoner

Krigen mellom hackere og scientologene ble vekket til live etter at en video av Tom Cruise lekket ut i januar. På opptaket forteller filmstjernen om sitt syn på Scientologien.

- Vi kan rehabilitere kriminelle, skape fred og føre kulturer sammen, sier Cruise i videoen.

Sitater som «bare scientologer kan tilby virkelig hjelp ved trafikkulykker» og «vi er veien til lykke», skapte stor oppsikt.

Videoklippet ble lekket på en rekke nettsteder, blant andre You Tube. Men Scientologikirken svarte med å tvinge You Tube til å fjerne videoen, fordi de mener lekkasjene er brudd på opphavsretten. Nettstedet gawker.com fjernet derimot ikke videoen. Kirken har også tidligere vært i konflikt med nettsteder.

image: - De er cyberterrorister

Anonymous sier at dette forsøket på å kneble nettet og kirkens hjernevasking av medlemmene, er grunnen til aksjonene. Gruppa har satt i gang en rekke aksjoner for å overbelaste scientologenes nettsteder, de oppfordrer til telefonterror, å bryte seg inn på kirkens nettver, legge ut dokumenter på nett og å organisere demonstrasjoner.

Scientologene forsvarer Cruise-videoen med å si at det er et utklipp av en tre timer lang film og at den ikke gir mening sett ute av sammenhengen. Hele videoen kan sees i kirken.

MASKERTE: Demonstrantene fra gruppen «Anonymous» var kledd i masker.
LOS ANGELES: Amerikanske demonstranter marsjerte i rolig protest forbi Scientologikirkens lokaler i LA.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media