De er et av verdens største black metal-band. Nå krangler de om rettighetene til logoen

Immortals frontfigur vil ha rettighetene til logoen, resten av bandet protesterer og har hyret advokat.

UENIGE: Immortal-gitarist Abbath (til venstre) sitt forsøk på å registrere bandets logo i sitt navn, møter protester fra de andre medlemmene i bandet. Her med eks-bassist Apollyon. Foto: Andreas Lindmark/Flickr (CC)
UENIGE: Immortal-gitarist Abbath (til venstre) sitt forsøk på å registrere bandets logo i sitt navn, møter protester fra de andre medlemmene i bandet. Her med eks-bassist Apollyon. Foto: Andreas Lindmark/Flickr (CC) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den ene er mest kjent som Abbath; vokalist, frontfigur og låtskriver i Immortal, et av de norske black metal-banda som nyter enorm respekt verden over, har turnert verden rundt og fylt svære festivalstadioner på kontinentet.

Den andre er mest kjent som Demonaz, grunnlegger av bandet, gitarist, tidvis manager og tekstforfatteren bak deres konseptuelle fantasiverden, selv om han etter en skade i hånden ikke lenger spiller live.

Nå ligger Olve Eikemo (41) og Harald Nævdal (44) i konflikt om rettighetene til bandets logo, som har prydet platecovere, t-skjorter, plakater og annet materiale hvertfall siden 1999, da Immortal ga ut sitt femte album, «At the Heart of Winter».

Protesterer En søknad til Patentstyret viser at Abbath, gjennom sitt enkeltmannsforetak Eikemo Compositions, søker å merkevareregistrere Immortal-logoen. Via en advokat har Demonaz og bandets tredje nåværende medlem, trommeslager Reidar «Horgh» Horghagen, protestert formelt på registreringsforsøket.

Advokaten påpeker at merket, i motsetning til hva som oppgis av Abbath, er i bruk og vel innarbeidet, og protesterer med henvisning til varemerkelovens paragraf 21.

Der heter det at «en som godtgjør å ha retten til et varemerke i en søknad som er innlevert av en annen, kan kreve at Patentstyret overfører søknaden. Vedkommende skal i så fall betale ny søknadsavgift. Er det tvil om rettighetsforholdet, kan Patentstyret oppfordre vedkommende som krever søknaden overført til seg til å reise søksmål innen en frist som Patentstyret fastsetter».

Kommenterer ikke Advokaten krever primært at varemerket Immortal overføres til alle tre bandmedlemmer, subsidiært at søknaden avslås. Abbath har frist til fredag med å si sin mening om protesten før Patentstyret behandler den - en behandling som trolig vil være ferdig i januar eller februar.

Musikerne er lite lystne på å kommentere saken offentlig.

- Ingen kommentar, sier Demonaz.

- Ingen kommentar på det nåværende tidspunkt, sier Abbath.

Store verdier Immortal, som ga ut sju album mellom 1992 og 2002 og gjorde et svært suksessrikt live-comeback i 2007, etterfulgt av det nye albumet «All Shall Fall» i 2009, er ikke det eneste black metal-bandet som har kranglet om rettighetene til bandnavnet.

De er ikke engang det eneste black metal-bandet fra Bergen som har kranglet om rettighetene til bandnavnet: For fem år siden mistet Kristian «Gaahl» Espedal og Tom Cato «King ov Hell» Visnes retten til å opptre som Gorgoroth etter å ha blitt saksøkt av eks-gitarist og grunnlegger Roger «Infernus» Tiegs.

Også tenåringene i The Blacksheeps måtte møtes i rettssalen for å finne ut hvem som fortsatt kunne bruke bandnavnet etter at gruppa splittet i 2011.

Ifølge avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Design- og varemerkeavdelingen i Patentstyret kan det være store verdier knyttet til såkalte immaterielle rettigheter som et bandnavn og en logo, og at det derfor kan være viktig å få sikret seg mot at andre kan ta det i bruk.

- Ved å varemerkebeskytte et bandnavn får man enerett på å bruke både det og forvekslbare navn. Verdien som ligger i et bands navn og logo står ofte i dårlig samsvar med skriftlige avtaler som regulerer bruken, og det utgjør et potensial for konflikt, sier Boldvik.

- Vi har tidligere sett at det er lav bevissthet rundt dette i musikkbransjen. Generelt bør band tenke på å inngå slike avtaler - uansett hvordan de ellers ønsker å organisere seg. De bør tenke gjennom hva som skjer dersom noen slutter, eller det oppstår uenighet, sier Boldvik.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Horgh eller han og Nævdals advokat.

STRIDENS KJERNE: Immortal-logoen slik den framstår i Abbaths søknad til patentstyret.
STRIDENS KJERNE: Immortal-logoen slik den framstår i Abbaths søknad til patentstyret. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer