De er finansfolk og skriver thrillere fra innsiden

Spenning fra Aker Brygge.

Finansforfattere: Forfatterne Tom Kristensen, Ingrid Berglund og Eirik Wekre har alle erfaring fra jobber i finansbransjen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Finansforfattere: Forfatterne Tom Kristensen, Ingrid Berglund og Eirik Wekre har alle erfaring fra jobber i finansbransjen. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

- Jeg pleier å si at et arveoppgjør på ti tusen kan få søsken til å ikke ville snakke med hverandre for resten av livet. Det er ikke til å komme utenom at penger har sterk innflytelse på hva vi gjør og hvem vi er, sier forfatter Tom Kristensen.

Finansavhoppere
Da Kristensen debuterte med thrilleren «En Kule» i 2001, var han administrerende direktør i selskapet Export finance services, og siden den gang har stadig flere gjort som ham: Hentet inspirasjon fra jobben i finansbransjen, og skrevet kriminalromaner om griske næringslivsledere, hemmelige formuer og milliarder på avveie.

-  At det har blitt flere og flere de siste årene har nok å gjøre med at finans og økonomi har blitt stadig mer dominerende i nyhetsbildet, sier Kristensen.

- Du skylder på finanskrisen?

- Til en viss grad. Penger er jo et evig fasinerende tema, men krisen har nok gjort at både lesere og forfattere har fått øynene opp for dette.
Kristensen sier at han har blitt inspirert av finanssvindel, og i sin første bok skrev han om svindel av en milliard kroner.

- Jeg syntes jeg dro til ganske mye, men nå i etterkant har vi jo fått Enron og Worldcom-skandalene, og ikke minst Berhard Madoff, som lurte unna 60 milliarder dollar. Virkeligheten er ofte mye stiligere enn det vi forfattere greier å klekke ut.

Fra Hydro til romaner
Både i finansbransjen og blant krimforfattere er menn i flertall, men det finnes høner i haneflokken.

Før Ingrid Berglund ble forfatter på heltid jobbet hun som finansanalytiker i Norsk Hydro. Hun er ingen rendyrket finansthrillerforfatter, og har skrevet flere tradisjonelle krimromaner og en dokumentar om privatetterforskeren Mary Reklev.

I thrilleren «Hun som ingen unnslipper» skriver Berglund om et mord som knyttes opp mot den interne maktkampen i et firma. Hun kaller den «et kjærlighetsdrama forkledd som et spill om penger og status».

- Mange er kreative
- Penger og makt har alltid fordervet menneskesinnet. Og i finansbransjen sitter du med hendene i kakeboksen, og ser hvor lett det er å skaffe seg litt ekstra. Hvis man har litt fantasi og et godt øye er det lett å finne inspirasjon til spennende historier, sier Berglund.

- Hvorfor er det så mange som går fra finans til bøker?

- Det er flere kreative mennesker i finansbransjen enn det man kanskje skulle tro, og mange ser nå at det faktisk er mulig å skrive bøker. Når finansmarkedet går dårlig, blir terskelen for å begynne med noe annet lavere. Da jeg begynte å skrive møtte jeg folk som sa «wow, kjempespennende, men når skal du begynne å jobbe igjen?».

- Savner kicket
- Jeg begynte å skrive når jeg var ute i permisjon med tvillinger, og før det falt det meg egentlig ikke inn at det var en mulig vei. Men jeg begynte å kjenne på hva jeg drømte om å gjøre, og når jeg først kom i gang var det ufattelig morsomt.

- Du skal ikke tilbake til finans?

- Nei. Skrivingen har blitt livet mitt, og jeg elsker det. Jeg savner jo kollegaene og kicket du får av å gjøre en god deal, men friheten og gleden ved å skape historier er for god til at jeg kan gi det opp.

- Savner du ikke lønna?

- Jo. Det er vel femten, tjue stykker som kan leve godt av å skrive i Norge. Men jeg har jo jobbet noen år, og har en mann i finansbransjen. Det hjelper selvfølgelig, men nå må jeg selge litt snart, sier hun muntert.

- Frykt og grådighet
Eirik Wekre er rådgiver i investerings- og rådgivningsselskapet MarchFirst, og har blant annet skrevet finansthrilleren «Spill uten regler» (2005). Han har en enkel forklaring på hvorfor bøker om penger stadig blir mer populært.

- I Norge blir vi rikere og rikere, og blir stadig mer opptatt av penger. Vi lider ingen nød og har det bra på alle måter. Fokuset dreier fra sjalusi og hat, til frykt og grådighet. Du ser det jo i avisene at folk er veldig opptatt av personlig økonomi, arv, skilsmisseoppgjør og å sikre seg og sitt. Penger er rett og slett en sterk drivkraft.

- Hvem er den typiske hvitsnippforbryteren i litteraturen?

- Onkel Skrue kombinert med Svarte-Petter. Den nådeløse pengegriske kapitalisten i et digert kontor i en skyskraper. Det er kanskje litt banalt, men det er viktig å spille på lesernes følelser og forventninger. Det er selvfølgelig ulike grader av realisme i det, men i en thriller må du ha en bad guy og en helt. Det viktig å balansere det litt, men i det store og hele er det sånn det skal være.