De er hekta på krig

Jon Steeles «Krigsjunkie» handler om å være hekta på å rapportere fra kriger. Flere norske journalister er bitt av den samme basillen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har aldri følt meg så levende som når jeg har sett andre mennesker dø, sier tidligere krigsjunkie Jon Steele (53), som er Norges-aktuell med selvbiografien.

Steele sammenlikner de tjue åra som krigsreporter - hvor han blant annet dekket intifadaen på Vestbredden og Talibans overtakelse i Afghanistan for Independent Television News - med det å spille i et rockeband: - Vi følte oss akkurat som Rolling Stones. Vi fløy fra sted til sted og zoomet inn konflikter, knipset løs og trakk oss tilbake. Så bar det videre til neste krise, sier Steele.

Jobben som kameramann har han lagt bak seg. I dag lever han i en landsby i Frankrike, hvor han skriver en roman fra Bagdad.

- Krig er spennende

Tidligere fotograf i Dagbladet Odd R. Andersen har siden 1988 hatt opp til 200 reisedøgn i året. Han kjenner igjen følelsen Steele skriver om. Nå arbeider han ved hovedkontoret til Agence France-Presse (AFP) i London.

- Det er kjedelig i London. Krig er spennende. Det byr på utallige fotomuligheter med mennesker i dramatiske hendelser. Spenningssøken og dragningen er helt klar til stede, sier Andersen, som definitivt ønsker å reise til Bagdad nå tross kidnappinger og den svært kritiske situasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer