Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sendte direkte på Facebook

- De er i en boble. De forstår ikke alvoret og at de leker med folks liv

Mener nettet bidrar til å uskyldiggjøre ulovlige aktiviteter.  

BLE TATT: En tilsynelatende beruset mann har på seg HV-uniform og går ut i veien med et luftvåpen. En kvinne filmer. Så blir de pågrepet av politiet. Hele seansen ble direktesendt på en lukket Facebook-gruppe. Mannen i HV-uniform skal ikke ha noen tilknytning til Heimevernet ifølge Heimevernets kom... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En stor politiaksjon ble utløst søndag etter at en naken mann gikk langs riksveien i Sande i Vestfold og veivet med et våpen. Tre personer ble pågrepet.

I tillegg til den nakne mannen med våpen, ble det også pågrepet en kvinne, som sendte aktiviteten live på Facebook, og en annen mann som var utkledd i HV-uniform og finlandshette. Mannen skal ikke ha noen tilknytning til Heimevernet.

FARLIG LEK: Denne skjermdumpen viser en mann som kledde seg naken og prøvde å stoppe bilister med det som så ut som et ekte våpen. Foto: Privat
FARLIG LEK: Denne skjermdumpen viser en mann som kledde seg naken og prøvde å stoppe bilister med det som så ut som et ekte våpen. Foto: Privat Vis mer

Politiet bekreftet overfor Sande Avis at det ble filmet direktevideo av hendelsen. 600 personer skal ha fulgt live-sendingen på Facebook. I sendingen kom det fram at de tre skulle stoppe bilister og kreve å få se førerkort og vognkort.

Innrømmet «sikkerhetsutfordringer»

Det var i vår at Facebook lanserte Facebook-Live. Tjenesten tillater hvem som helst å starte direktestrømming av video til omverden.

Nettgiganten innrømmet «sikkerhetsutfordringer» i sommer etter at terrorist Larossi Abballa sendte drapsoppfordringer via tjenesten.

Facebook uttalte da til Reuters at tjenesten ikke var godt nok sikret mot denne typen innhold.

Ukritisk deling av bilder og videoer er ikke ukjent. Facebook mottar omtrent én million klager på bilder og videoer i uka. Med Live-funksjonen blir veien til å dele innhold enda kortere.

Til Reuters har selskapet uttalt at de tester en ordning hvor moderatorer overvåker direktesendinger av video allerede før seere har klaget på innholdet.

Livesendinger ikke nytt

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, mener hendelsen i Sande så langt er en enkeltstående hendelse i Norge, men påpeker at å sende ulovlige aktiviteter live på internett ikke er noe nytt. Ifølge Waterhouse er det også tilfeldig at Facebook blir brukt.

- Dette har pågått noen år. Det er mange mennesker som dessverre har vært tanketomme nok til å drive med dette, sier Waterhouse og viser til Swat Gamer Raid. Et googlesøk på dette gir over 500 000 treff.

- Det skjer ved at noen for eksempel sitter og spiller spill på internett med et webkamera. Vedkommende blir stormet av politiet etter at noen har ringt og meldt om drap eller voldtekt på stedet, sier Waterhouse.

Tenker ikke på risiko

Ifølge Waterhouse er tanken på risikoen langt unna ved slike handlinger.

- De er i en boble. De tror det er en lek og forstår ikke alvoret og at det handler om å leke med folks liv. Det virker som om man glemmer distribusjonen som skjer, sier han.

Ifølge Waterhouse bidrar nettet til å uskyldiggjøre det som skjer, men han understreker at det er mennesket bak handlingen som har skylda.

Waterhouse er klinkende klar på at det ikke er noe alternativ å avskaffe mulighetene som live-streaming gir på sosiale medier som Facebook.

- Det er ikke noe alternativ å fjerne pennen fordi noen skriver stygt om andre. Det er feil ende å begynne i. Folk må tenke seg om når de gjelder dette kraftige verktøyet som internett er, sier Waterhouse.

Ifølge Waterhouse er det lite Facebook kan gjøre for å kontrollere live-sendinger.

- Det er begrenset hva automatiserte tjenester skal kunne fange opp når det lastes opp noen hundre timer med videosnutter i minuttet globalt, sier han.

Usikkert om sanksjoner for filming

Ifølge VG ble de involverte i hendelsen i Sande løslatt mandag. Politiet fastslo også senere at våpenet ikke var ekte. Politiet har opprettet sak på forholdet.

Politiadvokat Cathrine Thiis Evensen opplyste til avisa mandag at aksjonen kostet rundt 100 000 kroner og at de involverte foreløpig ikke har forsvarere.

Til Dagbladet sier Thiis Evensen at saken etterforskes og at det jobbes med eventuelt tiltalespørsmål for den ene av de involverte.

Thiis Evensen opplyser at straffen for å gå med våpen eller våpenetterligning på offentlig sted er ubetinget fengsel.

Når det gjelder kvinnen som sendte live på Facebook, er det usikkert om hun får sanksjoner.

- Vi diskuterer hvorvidt dette kan anses som skremmende opptreden eller ikke, sier Thiis Evensen.

Flere anmeldelser

Ifølge advokat Jon Wessel-Aas er det ikke ulovlig å legge ut film av seg selv, men dersom de har filmet tredjepersoner som bilister eller andre og publiserer dette uten samtykke, kan det innebære krenkelse av personvernet.

- Dette er straffbart. De avbildede kan forfølge dette sivilrettslig og kreve oppreisning, skriver han i en sms til Dagbladet.

Oppreisningsbeløpene kan variere fra titusener til noen hundretusen kroner.

Ifølge Wessel-Aas har problemstillingen blitt mer aktuell med muligheten til å sende live.

- Kan man forvente flere anmeldelser?

- Ja, generelt.

Spådde trøbbel med Facebook-live

- Jeg blir ikke overrasket når noen plasserer en mobiltelefon i hånda på hvermannsen. Det blir brukt og misbrukt, sier kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen til Dagbladet.

Han står bak bloggen Hanspetterinfo.no, hvor han skriver om PR, kommunikasjon, sosiale medier og teknologi.

Kommunikasjonrådgiver Nygård-Hansen forteller til Dagbladet at han spådde slike hendelser da live-funksjonen på Facebook ble lansert.

- På TV 2 sa jeg: «Når får vi det første drapet live»? Og det har vi fått, sier han og viser til massakren i Orlando i sommer der 50 mennesker ble drept.

- Vi har hatt drap, voldsepisoder, samleie og terrorister som sender live, sier han.

Nygård-Hansen mener det som dukker opp i Facebook-feeden representerer hvem vi er på godt og vondt. Han påpeker at muligheten til å sende live på sosiale medier gjør spørsmålet rundt deling mer problematisk enn tidligere.

- Når det skjer live, får ikke uskyldige som blir filmet samtykket til det, sier han.

Dagbladet har ikke lykkes i å få kommentarer fra Facebook.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!