Debatt: NRKs Fake news-prosjekt

De er oppegående jenter

De har ikke mistet troen på demokratiet. De har ikke fått avsmak fra skolens autoritet.

DEBATT: Programleder i «Folkeopplysningen» Andreas Wahl møtte leder av Sosialistisk ungdom Andreas Sjalg Unneland på Dagsnytt 18 onsdag. Der raste debatten rundt manipulasjonen av skolevalget i Lillestrøm. Video: NRK Vis mer
Meninger

Innimellom brexit-kaosog valgkampinnspurt, er det mye harnisk å spore blant politikere og kommentatorer. NRK har med sitt fake-news prosjekt på Lillestrøm videregående skole prøvd å manipulere skolevalget.

Manipulasjon er i bunn og grunn uetisk. Samtidig er det verdt å merke seg at noen av dem som roper svært høyt akkurat nå, bruker sosiale medier svært aktivt, og sysselsetter medierådgivere i stort monn for å bringe fram budskapene sine. Budskap som gjerne er forenklet, kondensert, og som gjerne har litt slagside. Lik og del...

Det er selvsagt et stort sprang fra å bruke det som er stuerein manipulasjon, der avsender er klart identifisert, til den uetiske manipulasjon med falske identiteter, falske facebook-kontoer, med forvridd innhold, løgner og oppspinn.

Dette skjer jo heldigvis ikke i Norge i dag.

FBI mener at Russland manipulerte det amerikanske presidentvalget i 2016. De har navngitt flere organisasjoner som fungerer som troll-fabrikker. NRK har i en periode på 6 måneder brukt nøyaktig samme oppskrift mot Lillestrøm videregående skole.

Kommentatorene er i harnisk. NRK har gjennomført et angrep på demokratiet, og undergravd frie åpne valg som institusjon. De påvirkelige små barna kommer til å miste troen på voksne. Politikere. Ansvarlige myndigheter.

Jeg hadde onsdag kveld gleden av å kjøre tre jenter fra en fritidsaktivitet til Lillestrøm togstasjon. Klassevenninnene fra 2. videregående på Lillestrøm som har vært midt i ground zero for NRK sitt kyniske spill.

De er oppegående jenter. De har svart belte i sosiale medier, med flere Instagramkontoer hver, og der kommunikasjonen går med snaps. (Facebook er for oldiser, sånn til opplysning). Disse jentene syntes det var koselig med vafler som minnet om Senterpartiets logo, og at de fikk klappe på alpakkaer i skolegården. De syntes noen av utspillene i (falske) avisartikler hadde vært interessante, noen hadde vært litt drøye. Noen av T-skjortene som ble utdelt var fine.

De har ikke mistet troen på demokratiet. De har ikke fått avsmak fra skolens autoritet. De snakket om hvor skummelt det var at man kunne justere valgomatresultatene slik at de ga et skeivt svar.

De snakket mye om kildekritikk.

Rektor på Lillestrøm videregående har forklart sin støtte til eksperimentet ved at dette faktisk oppfyller et av læringsmålene i læreplanen.

900 jenter og gutter er ved Lillestrøm videregående skole har virkelig fått kjenne på behovet for å ha sunn skepsis til det som presenteres i sosiale og konvensjonelle medier.

For NRK innrømmet det de hadde gjort. Og forklarte grundig hvorfor.

Vi kan være indignerte. Vi kan være sinte. Og vi kan synes at NRK er lumpne og sjofle som har gjort det de har gjort.

Og etterpå kan vi, glade og fornøyde, legge hodet på puta, I trygg forvissning om at denne type manipulasjon ikke skjer i vårt land. Hver dag. Foran hvert valg. Foran hver viktige beslutning som skal fattes – lokalt eller sentralt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.