- De er pop. De er tyggegummi

Primal Scream-vokalisten om de nye låtene.

(Dagbladet.no): Britiske Primal Scream er aktuelle med sitt niende studioalbum, «Beautiful Future». Og fem av sporene på plata er produsert av svenske Björn Yttling fra indiepopbandet Peter Bjorn and John. Disse ble spilt inn i Atlantisstudioet i Stockholm, det samme studioet som i sin tid ga lyd til ABBAs klassiske poplåter.

- Vi ville bare ha det moro og lage ei plate, sier gruppas frontmann Bobby Gillespie.

Elsker pop

Men med stor sannsynlighet ble det plate på rein trass. For hvorfor skal et band som allerede hylles for å ha gjenoppfunnet rockmusikken fortsatt gi ut plater? Og om de nå skal spille inn album, hvorfor i så fall reinspikka gitarpop?

Gillespie blir ikke svar skyldig, noe han heller ikke er kjent for å bli:

- Vi elsker pop. I desember 2006 var vi ferdige med «Riot City Blues»-turneen. Vi gikk direkte inn i studio og begynte å skrive låter. Vi var fortsatt høyt oppe - fra turneen altså, forklarer Gillespie.

- Mottakelsen vi fikk av fansen, og energien vi fikk av å spille live, gjorde at vi bestemte oss for å fortsette. Vi ville ikke at det skulle ta tre år. Vi ville bare ha det moro og lage en ny plate med en gang, fortsetter han på telefon fra London.

Tyggegummipop

NY PLATE: - Mottakelsen vi fikk av fansen, og energien vi fikk av å spille live, gjorde at vi bestemte oss for å fortsette, sier Bobby Gillespie. Foto: DARKO VOJINOVIC / SCANPIX
NY PLATE: - Mottakelsen vi fikk av fansen, og energien vi fikk av å spille live, gjorde at vi bestemte oss for å fortsette, sier Bobby Gillespie. Foto: DARKO VOJINOVIC / SCANPIX Vis mer

Å trekke en linje mellom Primal Scream og ABBA hadde ingen våget å drømme om da den banebrytende «Screamadelica» ble sluppet i 1991. I dag føles det ganske logisk: Den nye plata er det mest popvennlige Primal Scream har gjort siden 80-tallet.

- Alle låtene på dette albumet er veldig melodiøse. De er pop. De er tyggegummi. Hver gang vi lager ny plate blir det en slags reaksjon på den forrige, og «Riot City Blues» var jo blues, garage og rock \'n\' roll, sier vokalisten.

• Les hva Dagbladets anmelder mener om den nye skiva her!

At svenske Björn Yttling skulle produsere bandet, var dermed ikke så merkelig likevel.

- Vi liker virkelig hvordan Björns egne produksjoner låter. De har romfølelse. Om du lytter til «Young Folks» for eksempel, så er det bare sang, bass og trommer. Han oppmuntret oss til å gjøre noe av det samme med vår skive, sier Bobby Gillespie.

Svenske artister

Björn Yttling smuglet fort inn noen av de svenske popsangerinnene han har jobbet med de siste årene: Victoria Bergman (som også sang på «Young Folks»), stjernskuddet Lykke Li og Sahara Hotnights-vokalisten Maria Andersson korer på flere av låtene.

Gillespie liker resultatet, selv om det var to helt andre popsangerinner som gjorde størst inntrykk under sverigebesøket.

- De er pop. De er tyggegummi

- Vi lyttet mye på Abba når vi spilte inn i Stockholm. Jeg pleide å sjekke ut Abba-videoer på YouTube. «Knowing Me, Knowing You» og «Dancing Queen» er helt fantastiske låter. Det føltes bra, bare det å være i studioet hvor disse låtene har blitt spilt inn.

(©NTB)

HOLDER KOKEN: Her fra en konsert i Serbia tidligere i sommer.