Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De er unge, hippe - og ukjente

Generasjonsskifte i Melodi Grand Prix.

INGEN STJERNER - FÅ KJENTE: Du skal være langt over middels interessert for å kjenne til årets MGP-finalister - men det betyr ikke at det ikke er mye talent her. Foto: Nina Hansen
INGEN STJERNER - FÅ KJENTE: Du skal være langt over middels interessert for å kjenne til årets MGP-finalister - men det betyr ikke at det ikke er mye talent her. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK fortsetter fornyingsprosessen som Per Sundnes startet. Årets 15 artister/band er unge, hippe - og ukjente.

Ukjente, med alle mulige forbehold, selvsagt. I YouTube-universet og strømmingstjenestens nettvev kan flere av årets norske MPG-artister vise til hits med millionvisninger og treff.

Så «ukjent» er sånn sett et relativt begrep.

Forskjellen er likevel at en større andel av deltakerne ikke er navn som folk flest vil kjenne igjen: ingen Rein Alexander, ingen Silya, ingen Maria Haukaas Mittet, Atle Pettersen - og i hvert fall ingen Bettan.

Men vi har Moi (Ingjerd Østrem Omland) som vant Urørt-finalen i 2010, «X-Factor»-favoritten Mo fra samme år, popcountry-stemmen Dina Misund, Linnea «Donkeyboy» Dale, strømmingskometene Cir.Cuz, de reale melodiøse rockerne El Cuero, soulpopsangeren Martine Marbel og Elisabeth Carew, som den eneste som har vært med i MGP tidligere.

Oversikten over årets finalister viser også andre, lovende artister - ukjente for meg, men med en cv som absolutt kan forsvare en deltakelse.

Bak artistnavnet Timbre & Frikk Heide-Steen med Ida Stein finner vi, ja nettopp, sønnen til Harald Heide-Steen jr. 25 åringen har bakgrunn fra Sølvguttene, ulike band og musikkteater.

Selv om vi har søkelys på artistene, en utvidelse fra 12 til 15, som fronter bidragene, er Melodi Grand Prix en låtskriverkonkurranse.

Flere av årets komponister er solide bakmenn/kvinner som Laila Samuelsen, tidligere The Tuesdays-bassist og låtskriver for en rekke norske og internasjonale artister. Magnus Hængsle er en musiker/låtskriver som har gjort seg bemerket, brødrene Brynjar og Håvard Takle Ohr i El Cuero er treffsikre låtsnekkere - og ikke minst produsent, låtskriver og manager David Eriksen.

En rekke av bidragene er også skrevet helt eller delvis av artistene selv. Flere av dem har tidligere bevist at de har lyktes med det. Ifølge NRK har det vært stor interesse.

MGP-redaksjonen har mottatt over 600 låter, og en musikkfaglig gruppe bestående av Tarjei Strøm, Marie Komissar, Kathrine Synnes Finnskog og Gisle G. Stokland har plukket ut årets 15 låter/artister.

Om det ikke er en total fornyelse av MGP, så er det I hvert fall en foryngelse og ytterligere oppdatering av MGP - som Per Sundnes initierte med sin deltakelse fra 2007 til 2012, da han meldte overgang til TV3. NRK har også gått bort fra de regionale delfinalen, og konsentrerer seg om Oslo. Tre semifinaler skal sendes fra Folketeateret i Oslo 7. 8. og 9. mars - før finalen går av stabelen i Oslo Spektrum lørdag 15. mars.

Vi har foreløpig verken hørt en tone eller takt av årets MGP-låter. Linnea Dale framfører «High Hopes», som ikke er Bruce Springsteens radioaktuelle låt/album, skrevet av den oslobosatte amerikaneren Tim Scott McConnell.

De europeiske delfinalene går av stabelen 6. og 8. mai, mens finalen avholdes lørdag 10. mai i København - siden det var danske Emmelie de Forest som vant med «Only Teardrops» i fjor.

LENGST FARTSTID: Rockerne i El Cuero er artistene med lengst fartstid i årets MGP-bukett. Foto: Nina Hansen
LENGST FARTSTID: Rockerne i El Cuero er artistene med lengst fartstid i årets MGP-bukett. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hele Norges coronakart