De falske håps byrde

I et krigsherjet Afghanistan der mennene har byttet ut ??plogen med geværet, er det kvinnene som holder landet ?unna den endelige avgrunnen, skriver Carsten Jensen ??i tredje artikkel om krigen.

KVIINNENES BYRDE: Vil et kompromiss med Taliban bety at vi svikter dem vi har gitt så mange løfter? Foto: Reuters/Scanpix
KVIINNENES BYRDE: Vil et kompromiss med Taliban bety at vi svikter dem vi har gitt så mange løfter? Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Så sluttet den store Nato-konferansen i Brussel med beslutningen om at krigen i Afghanistan skal vare ennå en liten verdenskrigs tid og først slutte om fire år. Vår krig i dette ødelagte landet har allerede vart i to verdenskriger, og nå legger vi til en tredje. Når vi trekker oss ut, har krigen i Afghanistan vart i 35 år, hvorav vi har vært den drivende kraften i 13.

Krigen koster 190 millioner dollar hver dag; godt over en milliard kroner, og på årsbasis et sted mellom 350 og 400 milliarder kroner. I løpet av de neste fire årene vil det bli et samlet beløp på langt over en billion eller tusen milliarder kroner. En afghaners årsinntekt ligger på omkring 2000 kroner, og ett års krigføring tilsvarer altså seks årsinntekter for hver eneste av Afghanistans 30 millioner innbyggere. Fire års krigføring ville kunne holde liv i Afghanistans samlede befolkning i 24 år, hvert eneste underernærte, mishandlede, kortlivede medlem av den.

Når det er brukt en billion kroner, når ytterligere 3—4000 Nato-soldater er drept, et ukjent antall afghanere nedslaktet — sivile og talibanere om hverandre — formodentlig 20—30 000 stykker, da når vi fram til datoen for vårt nederlag. For et nederlag blir det. Det er bare omfanget vi kan diskutere, ikke den kjensgjerning at vi har lidt det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer