<strong>BYLARM-DEBUTERER:</strong> Bow to Each Other, bestående av Gunhild Kristoffersen og Megan Kovacs, spiller på torsdag og lørdag under Bylarm. Foto: Jacques Hvistendahl
BYLARM-DEBUTERER: Bow to Each Other, bestående av Gunhild Kristoffersen og Megan Kovacs, spiller på torsdag og lørdag under Bylarm. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

De får Susanne Sundførs stjernehjelp

Spellemann-vinneren produserer Bow to Each Other.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi fortalte Susanne at vi ville spille inn debutalbumet vårt, hvorpå hun med en gang repliserte at hun i så fall ville produsere det. Da var det absolutt ingen tvil. Hvorfor skulle vi si nei når den aller beste innenfor sitt felt ville jobbe med albumet vårt? sier Megan Kovacs (30) til Dagbladet.

Kanadiske Kovacs utgjør synthpop-duoen Bow to Each Other sammen med ektefellen Gunhild Kristoffersen (27) fra Karmøy. Bandet har ved flere anledninger varmet opp for Susanne Sundfør, og sistnevnte har de siste tre årene koret på Sundførs konserter.

Motivasjonseffekt Nå returnerer altså den profilerte Spellemann-vinneren tjenesten i form av å innta produsentrollen på Bow to Each Others debutalbum. Duoen er imidlertid ikke skremt av forventningspresset et slikt stjernesamarbeid kan føre med seg.

- Forventningspress trenger ikke å være negativt. Det gir deg bare et mål du kan jobbe mot. Vi hadde nok jobba hardt uansett, men det gir deg en ekstra motivasjon til å lykkes, sier Kristoffersen.

Susanne Sundfør har vært klar på at hun ikke vil at kunst skal inneholde noe form for kjønnsperspektiv, noe hun blant annet ga utrykk for i Spellemann-vinnertalen i 2007.

Men det må likevel sies å være et poeng at når Sundfør nå er i studio med Bow to Each Other, så blir hun den første profilerte, kvinnelige musikkprodusenten siden Trude Midtgård starta karrieren sin bak spakene på Motorpsychos «Lobotomizer» i 1991. Artister som Anneli Drecker og Anja Garbarek har produsert eget materiale, men aldri gjort den samme jobben for andre.

<strong>BLIR PRODUSENT:</strong> Susanne Sundfør produserte singelen «White Foxes» fra sitt forrige album selv. Det har tydeligvis gitt mersmak, og nå har hun gått i studio sammen med bandet Bow to Each Other. Foto: Lars Eivind Bones
BLIR PRODUSENT: Susanne Sundfør produserte singelen «White Foxes» fra sitt forrige album selv. Det har tydeligvis gitt mersmak, og nå har hun gått i studio sammen med bandet Bow to Each Other. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg tror det kommer til å bli vanligere med kvinnelige musikkprodusenter framover. Dette er kanskje en enkel analyse, men siden det er en så stor overvekt av menn som er produsenter i dag - så er det også flere menn som følger på og også har lyst til å gjøre det samme. Men om flere jenter gjør som Susanne, så tror jeg vi kommer til å se mange kvinnelige musikkprodusenter framover, forteller Kristoffersen.

Aktiv produsent De begynte innspillinga av albumet tidligere denne måneden og håper at det skal være klart for utgivelse innen oktober. Kovacs er full av lovord om samarbeidet med Sundfør.

- Det er interessant å jobbe med en produsent som involverer seg mye og har innspill til hvordan låtene skal høres ut. Noen av låtene er ganske gamle, og har kanskje blitt spilt på en spesiell måte over lang tid. Da er det deilig når Susanne kommer med innspill som: «Men kanskje det kan fungere bedre på denne måten?»

Torsdag Bylarm-debuterer duoen på utestedet Stratos i Oslo. Og det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at Susanne Sundfør kommer til å være en del av livebandet.

- Tidligere har det bare vært Gunhild, meg og datamaskinene våre. Nå har vi med Susanne på vokal og synth, i tillegg til trommisen Trym Gjermundbo, så vi gleder oss veldig.

Usikre følelser Duoen møttes da begge var studenter ved Paul McCartneys Lipa-skole i Liverpool, der de bodde i fire år. Veien gikk videre til Norge da Kovacs ikke fikk fornyet visumet.

- Siden vi er et par, så ville vi selvfølgelig fortsette å bo sammen. Det sto mellom Norge og Canada, men siden jeg allerede spilte med Susanne og hadde ting på gang her, så ble det Norge.

FAKTA Bow to Each Other

• Består av ekteparet Megan Kovacs fra Toronto og Gunhild Kristoffersen fra Karmøy.

• Møttes på Lipa-skolen i Liverpool.

• Spiller på Bylarm denne uka.

• Susanne Sundfør produserer debutalbumet deres.

- Kan det at dere også er gift, og dermed er veldig tett på hverandre også på fritida, påvirke musikken på noen måte?

- Før Gunhild og jeg ble sammen, så var det litt mer usikre følelser ute og gikk fra min side. Det kunne lett manifesterte seg i musikken, og tekstene dreide seg litt mer om knuste hjerter og slike ting. Men nå som vi er sammen, og jeg har den sikkerheten som det gir, så har nok tekstene fått et annet fokus, sier Kovacs.

- Låtene våre handler nok ganske lite om samlivsproblematikk for tiden, repliserer Kristoffersen.

- Et mysterium

Norske musikkprodusenter synes det er merkelig at virket ikke har høyere kvinneandel.

- Det er et mysterium. Det er absolutt ingen grunn til at det ikke skal være flere kvinnelige produsenter, sier Trude Midtgård. Hun produserte album for blant andre Israelvis, Cadillac og Motorpsycho, og var den siste profilerte, kvinnelige musikkprodusenten i Norge da hun sluttet i jobben på grunn av hørselsproblemer i 2003.

-  Susanne Sundfør kan nok bli en helt briljant produsent. Hun har musikkforståelsen som skal til for å jobbe med andre artister på en slik måte. Så får vi håpe at hun kan lede vei for flere kvinner i produsentstolene.

En av landets mest profilerte musikkprodusenter, Kåre Vestrheim, er overrasket over mangelen på kvinnelige kolleger.

- Det hadde vært stas med kvinnelige kolleger, sier Vestrheim, som blant annet har jobbet med folk som Gåte, Marit Larsen og Åge Aleksandersen.

Produsenten mener den økende andelen av kvinner i musikklivet også bør gjenspeiles i produsentyrket.

- Det er vel så mye musikalsk kompetanse blant kvinnelige artister, sier Vestrheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer