De «farlige» dataspillene

Skal man tro forskningen burde store deler av norsk ungdom være aggressive.

DÅRLIG FORSKNING: Det er ikke mulig å konkludere generelt med at voldelige dataspill gjør barn og unge aggressive, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjon fra «Grand Theft Auto III»
DÅRLIG FORSKNING: Det er ikke mulig å konkludere generelt med at voldelige dataspill gjør barn og unge aggressive, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjon fra «Grand Theft Auto III» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| MEDIEVOLD: Det synes å være gjengs oppfatning at voldelige dataspill gjør barn aggressive.

NRK presenterte i Schrødingers katt 8. april en studie som hevder at voldelige dataspill øker spillerens aggresjonsnivå. En artikkel i nettmagasinet Foreldre og Barn 9. april er basert på samme studie.

I MORGEN lanserer forskningsinstituttet NOVA en rapport om internasjonal forskning på medievold de siste årtiene. Rapporten avdekker flere ankepunkter mot forskningen som ligger til grunn for oppfatningen om at vold i media skaper aggressive barn.

Enigheten om medievoldens skadelige effekter er basert på forskning som i stor grad motsier seg selv og som bryter med flere læresetninger i vitenskapsteorien. For eksempel gjør mangelen på standardisering i forskningen at få studier er sammenlignbare og dermed i liten grad kan bekrefte hverandres funn og resultater.

Et annet ankepunkt gjelder eksperimentelle studier av aggresjon. Kunstige eksperimenter forutsetter at aggresjonsmål kan overføres til virkeligheten. Noen antar for eksempel at å straffe en ikke-reell motstander i et dataspill med intense lydsignaler eller å servere krydret mat til en person som ikke liker slik mat, er tegn på aggressiv adferd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer