Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

De farlige feilene

I krigståka kan feil og misforståelser være farligere enn planlagte angrep.

Kommentar

I krigståka kan misforståelser være farligere enn planlagte angrep. Det er dagens avsløring et godt eksempel på.

Hvis det viser seg at det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned av det iranerne rakettforsvarsystemet ved en feiltakelse, så er det all grunn til å bli urolig.

Iran er en stor militærmakt, med en rekke avanserte våpensystemer. Små feil kan dermed få store konsekvenser.

SKUTT NED: Denne videoen skal ifølge The New York Times vise at et missil treffer det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran natt til 8. januar. Vis mer

DET ER OGSÅ verdt å nevne at iranske våpensystemer og atomprogrammet en rekke ganger blitt utsatt for avansert hackerangrep, det mest kjente eksempelet er da Stuxnet i 2010 satte hele atomprogrammet ut av spill.

Iran har og etter sigende en egen hacker-styrke og Revolusjonsgarden har selv uttalt at de har verdens fjerde største cyberstyrke.

Når passasjerfly blir skutt ned så er det som regel et resultatet av en misforståelse eller feil. Det viser historien.

I 1988 VAR det amerikanerne som skjøt ned et iransk passasjerfly, en Airbus A300, på vei fra Teheran til Dubai. Mer enn 290 mennesker var om bord, inkludert 66 barn.

Den amerikanske krysseren trodde passasjerflyet var et angripende F-14 jagerfly, og skjøt ned flyet med to missiler. Dette skjedde mens krigen mellom Irak og Iran pågikk på sitt mest blodige, og nervene var derfor på høykant.

På tross av at USA fastholdt at det var en ulykke, så sendte Ronald Reagan en dyp beklagelse til iranske myndigheter.

LØGN: 80 amerikanere drept i iransk missilangrep på amerikanske baser, hevdet den iranske statlige kanalen Press TV, som samtidig påpekte at opplysningene ikke kunne verifiseres. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Og i 1996 gikk USA med på å betale erstatning til ofrene på tilsammen 61,8 millioner dollar.

DET ER OGSÅ lett å tenke på Malaysia Airlines Flight 17-nedskytningen i Ukraina 2014. På tross av en omfattende granskning og en siktelse mot fire navngitte personer, så er per dags dato ingen straffet for forbrytelsen.

Både granskningen, politietterforskningen og et internasjonalt graveprosjekt peker alle på russisk skyld i nedskytningen. Likevel har nedskytningen ikke fått noen konsekvenser for Russlands president Vladimir Putin.

Hva som kommer til å skje med den siste ukas tragedie er fremdeles uklart. Og grunnen til at det ble skutt ned, eller om det faktisk ble skutt ned, eller heller ikke 100 prosent slått fast.

MEN HVIS DET er en misforståelse, en teknisk eller menneskelig feil, da er kanskje verdenssamfunnet klar for å bruke tragedien til å deeskalare situasjonen.

Men tragedien kan like så godt brukes til det motsatte. Som et påskudd for eskalering, og for å åpne muligheten for enda flere misforståelser, og enda flere meningsløse dødsfall.