KOMMENTARER

De farlige hjelperne er organiserte kriminelle

90 prosent av alle som flykter til Europa får hjelp av kriminelle nettverk. Menneskesmugling er et eksplosivt problem.

De farlige hjelperne er organiserte kriminelle
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi har snart glemt den lille gutten i shorts og rød t-skjorte som ble funnet død på en strand i Bodrum i Tyrkia. I en kort stund var han symbolet på de syriske flyktningenes livsfarlige tilværelse. Vi har glemt de 71 døde som ble funnet i en parkert kyllingbil i Østerrike. De var blitt lukket inne i et lufttett kjølerom i bilen og ble kvalt av oksygenmangel. Blant de døde var en jentebaby og tre smågutter. Og kanskje er det forståelig at vi har glemt. Synet som møtte politiet da de åpnet bilen, må ha liknet det SS utrettet i sine eksperimentelle, rullende gasskamre. Det forteller hvilken grenseløs kynisme som preger de kriminelle menneskesmuglerne. Dagbladets serie om skyggebarna, barneflyktninger som utnyttes økonomisk og seksuelt, viser at dette i høy grad er forhold som også gjelder her hjemme.

Les også: «Skyggebarna».

I løpet av få år har menneskesmugling til Europa vokst til enorme dimensjoner. Europol, EUs organisasjon for politisamarbeid, sier menneskesmugling er den raskest voksende formen for kriminalitet. Kriminelle nettverk bisto rundt 90 prosent av den millionen med asylsøkere og migranter som nådde Europa illegalt i 2015. Inntektene fra smuglingen ble vurdert til mellom 30 og 60 milliarder kroner, og Europol sier beløpet kan dobles eller tredobles hvis utviklingen fortsetter. Etterspørsel og priser vil stige i takt med at EUs grenser blir bedre bevoktet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer