PAYPAL MOT NETTFOLKET: PayPal-sjef Scott Thompson (t.h.) måtte gjøre en kuvending da det ble brukerstorm i sosiale medier etter at selskapet hadde sperret kontoen til et nettsted som ville gi julegaver til fattige barn. Her fra en produktdemonstrasjon i New York. Foto: SCANPIX
PAYPAL MOT NETTFOLKET: PayPal-sjef Scott Thompson (t.h.) måtte gjøre en kuvending da det ble brukerstorm i sosiale medier etter at selskapet hadde sperret kontoen til et nettsted som ville gi julegaver til fattige barn. Her fra en produktdemonstrasjon i New York. Foto: SCANPIXVis mer

De fattige barna kan få julegaver likevel

Storm i sosiale medier tvang PayPal til å snu. Men var det for sent? Jan Omdahl kommenterer.

I går havnet betalingsselskapet PayPal i en PR-storm i sosiale medier. Etter at det ble kjent at selskapet stanset overføringer til det amerikanske nettstedet Regretsys innsamlingsaksjon for julegaver til trengende barn, ble det postet flere meldinger hvert sekund på selskapets Facebook-side med meldinger fra rasende nettbrukere.

Årsaken til at PayPal sperret Regretsys konto var rene teknikaliteter, blant annet rundt hva som skal til for å kunne kalles en veldedighetsaksjon.

-PayPal stjeler penger fra fattige barn, var den noe unyanserte responsen fra nettfolket.

Det tok lang tid før PayPal svarte, men i går kveld la selskapet ut en melding på sin egen blogg der det ble gjort klart at Regretsys konto var åpnet igjen. Selskapets kommunikasjonsdirektør innrømmet at man hadde gjort «en feil», og at denne nå var rettet opp.

Men meldingen inneholdt ingen beklagelse, og lot heller ikke til å være preget av noen reell forståelse av hvilken skade saken kan ha påført PayPals anseelse i nettbefolkningen.

RESPONSEN lot ikke vente på seg. «That was the weakest apology letter I have ever seen. Are you even serious?», skriver en nettbruker på PayPals Facebook-vegg. Mange andre forteller at de har avsluttet sin PayPal-konto, og meldt overgang til andre betalingstjenester.

Dette er ikke første gang PayPal er havnet i hardt vær for å sperre nettaktørers kontoer av tvilsomme grunner. I fjor ble Wikileaks' konto frosset, etter press fra amerikanske myndigheter. Det samme skjedde med nettsamfunnet Diaspora, og Minecraft-utvikleren Markus Persson.

MEN REGRETSYS-SAKEN skapte reakjoner på et helt annet nivå. At Paypal hindret det som etter alle solemerker var en helt legitim innsamlingsaksjon for julegaver til fattige barn, fikk folkedypet på nettet til å eksplodere i rettferdig, om enn noe overspent, harme.

Det er lett å være enig med Techcrunch's Josh Costine, som skriver at PayPal må endre både sine rutiner og sin kommunikasjonsform, om selskapet skal ha noe håp om å gjenopprette den tapte tilliten.

Inntil det eventuelt skjer, er gårsdagens fadese et skrekkeksempel for sosiale medier-lærebøkene.