TYSK PARKERINGSHUS: God plass for utvalgte. Foto: Henning Lillegård
TYSK PARKERINGSHUS: God plass for utvalgte. Foto: Henning LillegårdVis mer

De feite plassene

Alt på stell i et parkeringshus to straffespark fra hotellet.

Meninger

Etter tre uker på ferie i Italia og Tyskland kom vi hjem til stabilt regn, torden og en lekk båtkalesje. Hjemme bra, men borte best. Eneste lyspunktet var å treffe Konrad. Min nabo som hadde ansvaret for å berge Sjøfarten fra å drukne i postkassa. Og regningene.

- Jeg ser at du har blitt brun av all forurensinga nede på kontinetet, sa han sarkastisk som alltid.

- Og du har tatt litt skade av sur nedbør, som vanlig.

Joda, det var godt å komme hjem igjen.

Transporten til og fra Italia foregikk i bil. Støtfangeren på vår Caravelle virket som fluepapir på illsinte italienere og tyskere med tung høyrefot i litt for store Audier. De virket til å ha det travelt, til tross for at de neppe skulle kjøre like langt som våre 5200 kilometer.

En lang dags ferd på Autobanen A5 i Tyskland var slutt. Flere timer med to unger i baksetet og en kone i forsetet som er flink til alle andre ting enn å lese kart, skulle belønnes med noe kaldt i glasset og portugisisk seier i EM-finalen.

Familien ble parkert i lobbyen, og bilen skulle parkeres i et parkeringshus to straffespark fra hotellet.

Så lang alt bra.

Da min sønn er bevegelseshemmet, har vi fått et parkeringskort for handicappede. Det gjør parkeringen som regel noe lettere. Selve parkeringsplassen er fysisk litt større, og det er egne plasser hvor man kan stå parkert. Tyskerne har ting på stell, de er systematiske. Ordentlige. Så også i dette parkeringshuset i Hannover.

- Det måtte vel være lett match, sier Konrad.

- Joda, de hadde egne plasser for handicappede.

- Jawohl, hva er det da du maser med?

- De hadde merket av spesielle parkeringsplasser for andre også.

- Ja, de har vel egne plasser for sånne biler som er fyrt på kjernekraft.

- Det stemmer Konrad. Men de hadde i tillegg egne plasser for kvinnfolk!

Konrad blir stille et sjeldent øyeblikk.

- Du tuller.

Jeg spurte dama i resepsjonen om det samme, men hun bedyret med et undrende og uforstående blikk at det ikke var noen spøk.

- Tyskerne har ingen sans for humor, men dette er det mest latterlige jeg har hørt. Man kan ikke sette kvinnfolk i bås uten at det får konsekvenser. Hva slags idiot er det som har funnet på noe så dumt?

- Forslaget ble lagt fram for å beskytte kvinner mot overgripere i parkeringshus. Ideen var at kvinneplassene skulle være mer opplyste, kameraovervåket og nær utgangen.

- Større parkeringsplasser signaliserer bare at kvinnfolka er feitere eller dårligere til å parkere. Høres ut som at han som stilte forslaget burde vært bedre opplyst. Uansett bakgrunnen for dette forslaget, så blir det feil.

Fotballkampen er i gang. På puben jeg sitter er det en viss overvekt av øldrikkende menn.

- Du mener overvektige menn. Har de også egne parkeringsplasser?

- Nei, det tror jeg ikke.

- Å påstå at kvinner er dårligere til å parkere enn menn, er som å påstå at fotballspillerne er noen kjærringer, sier Konrad.

EM-finalen er tjue minutter gammel, i gresset ligger Ronaldo å gråter som ei lita jente og i parkeringshuset i Hannover er vaktmesteren trolig i ferd med å tegne inn nye parkeringsplasser.