Filmanmeldelse: «She said»

De fikk Weinstein fengslet

«She said» er engasjerende og viktig og handler om journalistikken som bidro til global endring, og felte Weinstein.

SE TRAILER: Megan Twohey (Carey Mulligan) og Jodi Kantor (Zoe Kazan) sto bak artikkelen i New York Times som avslørte Harvey Weinstein. Nå kommer filmen om disse journalistene. Video: UIP Vis mer
Publisert

FILM: Det har gått fem år siden flere avslørende oppslag om filmprodusenten Harvey Weinstein utløste Metoo-skredet. Det startet med én tweet. Deretter gikk historiene som en farsott over hele verden. Skjeve maktforhold mellom menn og kvinner. Slibrige kommentarer. Overgrep. Alt kom fram i dagslyset.

«She said»

Drama

Regi: Maria Schrader
Skuespillere: Zoe Kazan og Carrey Mulligan, Andre Braugher, Samantha Morton, Patricia Clarkson
Premieredato: 18. november 2022
Aldersgrense: 9 år

«Viktig film om Metoo-bevegelsens opprinnelse.»
Se alle anmeldelser

«She Said» er spillefilmen som handler om hvordan New York Times-journalistene Jodi Kantor og Megan Twohey jobbet med gravesaken som skulle bli Weinsteins fall. Filmen er et medrivende drama som målbærer vår vantro om hvor tøft og ydmykende det er å varsle om seksuell trakassering.

I filmen portretteres Kanton og Twohey av henholdsvis Zoe Kazan og Carrey Mulligan. I kjølvannet av Donald Trumps valgseier i 2016, der en rekke kvinner anklaget ham for uønsket seksuell atferd, stiller redaksjonen i New York Times spørsmålet om hvor omfattende dette problemet er. Hvorfor er det så vanskelig å melde fra? Og vil det i det hele tatt ha noen form for effekt? Trump ble tross alt og likevel valgt som president.

Klåfingret

Spørsmålene leder journalistene til den verdenskjente filmprodusenten Harvey Weinstein.

I flere tiår har det versert snakk om at produsenten bak filmer som «Pulp Fiction», «Den Engelske Pasienten» og «Good Will Hunting», er en klåfingret mann som ingen stanser. Kan det være noe hold i det?

Den største motstanden journalistene møter, er på et vis fra ofrene selv. De er villige til å fortelle om sine møter med Weinstein off the record, men de tør ikke stå fram i pressen og nekter å bli sitert. Weinstein er en innflytelsesrik produsent. En telefonsamtale, og man blir rødlistet i Hollywood. Dessuten har flere av kvinnene skrevet under på taushetsavtaler, noe som gjør det vanskelig å stå fram i ettertid uten å bli saksøkt.

Dekket over

Både i stil og tone minner filmen om journalist-filmen «Spotlight». Det er grått, hverdagslig humor og ingen hipsterklær. Skuespillerne gjør en god jobb med å framstille pressefolk som engasjerte og velmenende vaktbikkjer, men først og fremst som mennesker.

AVSLØRER: Journalistene Jodi Kantor og Megan Twohey spilles av Zoe Kazan og Carrey Mulligan. Foto: UIP
AVSLØRER: Journalistene Jodi Kantor og Megan Twohey spilles av Zoe Kazan og Carrey Mulligan. Foto: UIP Vis mer

Skuespiller Ashley Judd var blant de aller første til å stå fram i saken, og er også den eneste i filmen som portretter seg selv. Med unntak av bakhodet til en skuespiller som spiller Weinstein, er han ikke å se i filmen. Tilstedeværelsen hans rir likevel historien som en mare gjennom de to timene filmen varer. I intervjuer med kvinnene, i telefonen, i samtaler med folk rundt Weinsteins selskaps Miramax, som lenge dekket over for sjefens forbrytelser. Det gjør det veldig lett å få sympati med kvinnene.

Det sterkeste kortet

Enkelte ganger brukes det tilbakeblikk for å forsterke kvinnenes opplevelser, men det blir unødvendig staffasje, og bryter med den ellers så nøkterne og realistiske filmtonen. Man blir heller ikke vitne til så mye journalistisk metode, altså hvordan saker blir til, som man for eksempel så i «Spotlight».

Mesteparten av sakskomplekset består av intervjuer med flere titalls kilder, og det kan fungere i avisa, men her er det så mange navn å forholde seg til, at man fort går i surr på hvem som er hvem.

«She Said» er uansett en dyptgående film om en hensynsløs mann som omsider ble avkledd. Og filmens aller sterkeste kort: Dette er helt sant.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer