Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De fire store på samme scene

Metal-festivalen Hole in the Sky legges ned. Og takker for seg med å kanonisere Satyricon, Enslaved, Immortal og Mayhem til de fire store i norsk black metal.

KANONISERT: De fire store black metal-banda, hvertfall som er aktive på livefronten i dag, representert ved (fra venstre) Ivar Bjørnson (Enslaved), Olve Eikemo (Immortal), Jørn Stubberud (Mayhem) og Sigurd Wongraven (Satyricon). Foto: Øistein Norum Monsen
KANONISERT: De fire store black metal-banda, hvertfall som er aktive på livefronten i dag, representert ved (fra venstre) Ivar Bjørnson (Enslaved), Olve Eikemo (Immortal), Jørn Stubberud (Mayhem) og Sigurd Wongraven (Satyricon). Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Begge forhold har musikerne i beste fall et ambivalent forhold til.

Som landets nest største festival for ekstrem metal har Hole in the Sky vært et viktig møtested for fans, artister og pressefolk; gjentatte ganger har Bergen-festivalen dessuten levert store konsertopplevelser med sjanger-legender.

Og hvem som er «de fire store» i norsk black metal, 20 år etter at Øystein Aarseth åpnet dørene på platebutikken Helvete og startet scena som skulle utvikle seg til Norges største kultureksporteventyr siden klosterraidene, er høyst omdiskutert.

- Ser du på salgstall, er de fire store er Immortal, Mayhem, Darkthrone og Emperor, slår tidligere festivalsjef og Enslaved-gitarist Ivar Bjørnson fast, kjemper seg gjennom et kor av protester mot Burzums utelatelse:¨

- Siden bare to av disse er aktive liveband i dag, mener jeg Satyricon og mitt band en «helt grei» erstatning.

Avvikler seg selv Sammen med Olve Eikemo fra Immortal, Jørn Stubberud i Mayhem og Sigurd Wongraven i Satyricon skal Bjørnson runde av 12 år med metalfestival i Bergen den 27. august, når Hole in the Sky avvikler seg selv.

- Jeg har respekt for beslutningen, for dette har aldri vært noe profittforetak for noen. Men det de har fått til siden vi spilte den aller første konserten i 2000 er imponerende, sier Eikemo.

- Vi spilte ikke på Hole in the Sky i begynnelsen, fordi de betalte for dårlig. Da det økonomiske retta seg opp kom vi, sier Mayhem-Stubberud selvransakende.

Dårlig ettervekst Sigurd Wongraven bemerker at publikum får se fire band som kreativt sett har mer å gi enn Big Four - de store amerikanske thrashmetalbanda som med Metallica front turnerer verden rundt.

- Amerikanernes plater er liksom bra til å være blant de nye. Jeg vet ikke hvor potente jeg synes Megadeth er for tida, for å si det sånn. Men se på Mayhems siste utgivelse, det er en av deres beste plater noensinne, sier Satyricon-vokalisten.

- Men etterveksten i norsk ekstrem-metall er ikke god nok. Alt som som er spennende, er det etablerte band som står bak, mener han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media