FEILSLÅTT KUPP: De fire studentene følte tilværelsen var for trygg, og ville gjøre noe stort. Å rane det lokale biblioteket for bøker verdt millioner av kroner var kanskje ikke den beste måten å oppnå den eksistensielle tilfredsheten de søkte. Nå har kunstkuppet blitt film. Video: The Orchard Vis ... Vis mer

American Animals

De fire studentene stjal kunst for millioner. En enkel tabbe avslørte dem

Med filmer som «Snatch» og «Ocean's 12» som inspirasjon, prøvde kompisgjengen å stjele bøker og manuskripter til en verdi av over 100 millioner kroner.

En desembermorgen i 2004 bryter to tyver seg inn i avdelingen for sjeldne bøker i Transylvania University i Kentucky. De overmanner bibliotekaren, og stikker av med bøker til en verdi av 6,2 millioner kroner.

Blant bøkene som de tar med seg, er verdens første naturoppslagsverk, Hortus Sanitatis, fra 1400-tallet, en førsteutgave av Darwins «Artenes opprinnelse», og en rekke blyantskisser av John James Audubon - som er ansett som en av USAs fremste innen naturkunst.

Tyveriet kunne ha blitt det største kunstkuppet i USA noensinne, hadde det ikke vært for at tyvene klønet det fullstendig til for seg selv.

For FBI-agentene som etterforsket saken var det aldri klart om det var kriminelle genier som sto bak, eller om det var en gjeng med amatører, skriver Telegraph.

Det skulle vise seg at det var det siste.

Studentene

For det var de fire studentene Eric Borsuk, Spencer Reinhard, Warren Lipka og Charles Allen som hadde pønsket ut planen om å rane biblioteket. De kom alle fra trygge middelklassehjem, framtida føltes for trygg - og et anonymt liv i en forstadsby virket lite forlokkende.

- Mange folk tar dårlige beslutninger når de er unge, uten at det får noen konsekvenser for dem. I vårt tilfelle valgte vi noe som var litt mer ekstremt, og vi har vært nødt til å takle konsekvensene som fulgte, sier Spencer Reinhard til People Magazine.

Filmen «American Animals» forteller historien om de fire studentenes store, mislykkede kunstkupp. Filmen har premiere i England neste uke. Premieredato for Norge er ennå ikke satt.

SOM PÅ FILM: Inspirert av filmer som «Snatch» og «Ocean's 12», planla de fire studentene kunsttyveriet av bøker og manuskripter til en verdi av over 100 millioner kroner. Bilde fra «American Animals». Foto: The Orchard / Sundance Institute Pro
SOM PÅ FILM: Inspirert av filmer som «Snatch» og «Ocean's 12», planla de fire studentene kunsttyveriet av bøker og manuskripter til en verdi av over 100 millioner kroner. Bilde fra «American Animals». Foto: The Orchard / Sundance Institute Pro Vis mer

Inspirert av filmkupp

Ideen hadde de fått etter at kunststudenten Reinhard hadde vært på omvisning på lokalet, og bibliotekaren Betty «BJ» Gooch hadde nevnt at en del av bibliotekets Audubon-samling var verdt rundt 100 millioner norske kroner.

Utfordringen virket forlokkende, og gevinsten var enorm.

- Jeg tror at vi alle følte til en viss grad at dette handlet om å lete etter et liv med mening. Jeg vokste opp i et lukket, konservativt, søramerikansk samfunn, og jeg følte det ikke passet meg lenger. Så da de andre kom til meg med dette forslaget, virket det, paradoksalt nok, som det perfekte tilbudet, sier Eric Borsuk til The Telegraph.

Planene for kuppet la de ved å se på filmer som «Snatch» og «Ocean's 12».

Det store kuppet

De fire studentene setter i gang med planleggingen av det som i ettertid skal bli kalt «Transy Book Heist», det store bokkuppet på Transylvania University.

De kartlegger biblioteket og mulige fluktruter, akkurat som de hadde sett i filmene. Tida de har rådighet mellom forelesninger bruker de til å besøke biblioteket.

Med hver sine pseudonymer - basert på farger, slik som de hadde sett i «Reservoir Dogs» - skrider «Mr. Green», «Mr. Yellow», «Mr. Black» og «Mr. Pink» til verks.

De har gjort research på hvordan de skal få fatt i kunstverkene. Det byr ikke på store utfordringer.

Alt som trengs, er å knuse et helt ordinært pleksiglass. For å få tilgang til rommet med de sjeldneste bøkene, holder det å sende en e-post til bibliotekaren, Betty Gooch.

FRA FILMEN: De fire studentene møtte opp på biblioteket i full utkledning, men feiget ut da de oppdaget at bibliotekaren ikke var alene. Dagen etter kom de imidlertid tilbake og gjennomførte kuppet. Foto: The Orchard / Sundance Institute Pro
FRA FILMEN: De fire studentene møtte opp på biblioteket i full utkledning, men feiget ut da de oppdaget at bibliotekaren ikke var alene. Dagen etter kom de imidlertid tilbake og gjennomførte kuppet. Foto: The Orchard / Sundance Institute Pro Vis mer

Ingenting går som planlagt

Midt på dagen, utkledd som bokelskende pensjonister, med grå skjegg, frakker og brune sixpence-luer, tropper de fire studentene opp på biblioteket - bare for å oppdage at bibliotekaren ikke er alene. Det er en kollega i rommet sammen med henne.

De fire feiger ut. Neste morgen er de imidlertid på ny klare til dyst, men denne gangen velger de å droppe kostymene. De tar seg til biblioteket, overmanner bibliotekar Gooch med en elektrisk pistol, og binder henne fast.

- Dette høres kanskje melodramatisk ut, men jeg trodde jeg skulle dø den dagen. Jeg var emosjonelt ustabil på den tida, og det var mer enn jeg kunne takle, sier Gooch til The Telegraph.

Ingenting går som planlagt. De klarer å finne de mest verdifulle bøkene. Men enkelte av Audubons verker veier utrolig mye, og studentene sliter med å bære byttet sitt.

Ikke klarer de å komme seg ut den planlagte fluktruta heller, men må ta seg ut gjennom ei bakdør i første etasje.

Da en bibliotekar oppdager dem på vei ut, kaster de fra seg bøkene og løper.

Avslørt av e-postadresse

Til tross for at de glapp det store gullegget, Audubon-verket til 100 millioner kroner, klarte de likevel å komme seg unna med bøker og manuskripter til en total verdi av rundt 6,2 millioner kroner.

Men hvordan skulle de bli kvitt tyvgodset? Til tross for at Lipka hevdet at han hadde en nederlandsk kontakt som var interessert i å kjøpe bøkene, fikk de fire ferske tyvene aldri noe særlig napp på markedet.

I et forsøk på å kvitte seg med bøkene, reiste de derfor til New York for å få dem vurdert hos en av verdens største kunstauksjoner, Christie's.

Der registrerte de seg med samme e-postadresse som de hadde brukt da de hadde bestilt tilgang til Transylvania-bibliotekets sjeldne bøker, sammen med Spencer Reinhardts ekte telefonnummer.

Det skulle de aldri ha gjort. En etterforsker sa seinere til Vanity Fair at de trolig aldri hadde sporet opp gjerningsmennene, hadde det ikke vært for at de gjorde nettopp dette.

- Lettet

Da politiet kom for å arrestere Warren Lipka hadde han bøkene liggende på sengekanten - sammen med en detaljert femsiders plan over hele kuppet. Da de først ble arrestert, var de lettet.

- På det tidspunktet hadde vi innsett at vi ikke kom til å få noen eksistensiell tilfredsstillelse av det vi hadde gjort, og vi var glade for å ikke lenger måtte kikke oss over skulderen og være redd for å bli tatt, sier Borsuk til The Telegraph.

Alle fire erklærte seg skyldig på alle tiltalepunkter. Ingen av dem tok tilbudet fra påtalemakten om å vitne mot hverandre i bytte mot lavere straff. Derfor endte alle med å bli dømt til sju års fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

De begynte å sone i 2006.