DEBATT

Debatt: Leksefri skole

De fire vanligste misforståelsene om leksefrie skoler

En god og nyansert debatt, der en på saklig grunnlag forholder seg til problemstillinger og bekymringer, er viktig. Da er det viktig å være klar over disse fire klassiske misforståelsene om leksefrie skoler.

BALANSE: Balanse mellom krav og støtte er viktig for god faglig, personlig og sosial utvikling hos eleven. Tradisjonelt sett har leksene vært for lette for de flinkeste og for vanskelige for de svakeste, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
BALANSE: Balanse mellom krav og støtte er viktig for god faglig, personlig og sosial utvikling hos eleven. Tradisjonelt sett har leksene vært for lette for de flinkeste og for vanskelige for de svakeste, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Debatten om lekser har det siste året nådd nye høyder. Det er mye på grunn av Dora Thorhallsdottirs underskriftskampanje; Ja til leksefrie skoler som samlet 24.545 underskrifter.

En TV 2 undersøkelse viser at 11 prosent av skolene nå er leksefrie eller leksebevisste. 39 prosent vurderer nå å bli leksefrie og står midt i diskusjonene. For at de diskusjonene skal bli best mulig vil jeg på bakgrunn av min erfaring som lekseforsker og deltaker i debatten siden 2012 bidra med en opprydning rundt de fire vanligste misforståelsene om leksefriskoler.

Misforståelse nummer en er at leksefrie skoler har et forbud mot hjemmearbeid.

Et slikt forbud ville vært veldig upraktisk av mange forskjellige grunner. Leksefrie skoler har som regel litt arbeid hjemme en sjelden gang, når det er behov for det. Skoledagen legges i størst mulig grad opp til at det ikke skal være nødvendig for eleven å jobbe hjemme i tillegg. Noen skoler har innført ekstra tid, andre klarer det fint innen dagens rammer. Opplegget er fleksibelt og tilpasset, og respekterer lærerens metodefrihet.

Leksefrie skoler respekterer foreldres oppdragerfrihet på den måten at de står fritt selv til å pålegge sine barn skolearbeid hjemme. Elever står også fritt til å ta initiativ til å gjøre skolearbeid hjemme. Noe de ofte gjør på grunnlag av indre motivasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer