Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- De fleste barn vil på et eller annet tidspunkt forstå at foreldrene er idioter

Den prisvinnende ungdomsboka «Vi var løgnere» sjokkerer og begeistrer.

POPULÆR: E. Lockhart, eller Emily Jenkins, som hun egentlig heter, har fått en rekke priser for ungdomsboka «Vi var løgnere». Amazon, Publishers Weekly og Goodreads-brukerne har alle kåret den til fjorårets beste.
POPULÆR: E. Lockhart, eller Emily Jenkins, som hun egentlig heter, har fått en rekke priser for ungdomsboka «Vi var løgnere». Amazon, Publishers Weekly og Goodreads-brukerne har alle kåret den til fjorårets beste. Vis mer

(Dagbladet:) - Jeg elsker bøker med store avsløringer, der du blar tilbake og leser ting om igjen etter at du er ferdig, sier Emily Jenkins til Dagbladet.

E. Lockhart er kunstnernavnet hun bruker på omslaget til ungdomsromanene sine. For sin siste, «Vi var løgnere», har hun vunnet en rekke «årets beste bok»-priser i USA, og boka har ligget over 20 uker på New York Times? bestselgerliste.

Til tross for at de fleste beskriver lesingen som en sjokkartet opplevelse. Nå kommer boka på norsk.

Les anmeldelsen på DB Pluss: En tikkende bombe av en ungdomsroman

Sommerliv på rikmannsøy
- Jeg var mer ute etter å skape følelser enn sjokk. Jeg ville at boka skulle gi en emosjonell opplevelse, sier hun på telefon fra hjemmekontoret i Brooklyn, New York.

«Vi var løgnere» handler om Cadence Sinclair, som hver sommer ferierer med sin rike familie på deres private øy utenfor Martha's Vineyard i New England. Etter en skjebnesvanger hendelse den femtende sommeren, får hun hukommelsestap.

Hun bruker de neste to åra på å prøve å finne ut hva som skjedde, men ingen, ikke engang hennes ti år gamle søskenbarn, vil snakke med henne om det.

- Mormor og morfar eide et hus på Martha's Vineyard, og vi pleide å tilbringe lange sommerferier der da jeg var liten. Jeg opplevde fergeturen ut dit som en reise fra det virkelige livet til sommerlivet: Vakre strender, store klipper, hav. På veien ut dit passerte vi også noen private øyer med enkelte hus. Jeg har alltid lurt på hvem som holdt til der, sier Jenkins om ideen bak boka.

Familiekonflikter
I romanen trues det idylliske sommerlivet av familiekrangler, rasisme- og klasseproblematikk.

- Den handler om en gruppe barnebarn som sliter med familiekonflikter og manipulerende voksne. Cadence blir etter hvert klar over sider ved familien som ikke er bra. Dette er noe de fleste tenåringer kan kjenne seg igjen i. Det hører med til oppveksten å gå fra å beundre familien sin til å mene at de er idioter. De fleste tenåringer vil etter hvert forkaste gamle verdier og skape seg sin egen identitet, sier forfatteren.

Hennes egen familie var svært annerledes enn Sinclair-familien. Hun vokste opp i kollektiv med sin bohemske alenemor, som jobbet i barnehage og som sosialarbeider. Faren, Len Jenkin, er dramatiker. Hvorvidt hun selv er gift eller har barn, vil hun ikke si noe om.

- Familien min er veldig privat, og liker ikke å være i offentlighetens søkelys. Dessuten har jeg vært plaget med nettstalkers.

- Hvordan har det artet seg?

BERØMT FERIESTED: Øya Martha's Vineyard ligger sør for Cape Cod i Massachusetts, USA, og er et populært feriested, kjent for å ha huset mange rike og berømte amerikanere. Kennedy-familien, Barack Obama og Bill Clinton er blant dem som har feriert på øya. Her fra sørspissen. Foto: NTB SCANPIX / AP /Mark Lennihan/ TT
BERØMT FERIESTED: Øya Martha's Vineyard ligger sør for Cape Cod i Massachusetts, USA, og er et populært feriested, kjent for å ha huset mange rike og berømte amerikanere. Kennedy-familien, Barack Obama og Bill Clinton er blant dem som har feriert på øya. Her fra sørspissen. Foto: NTB SCANPIX / AP /Mark Lennihan/ TT Vis mer

- Folk sender deg ting, du vet, jeg tror det er slik for alle offentlige personer nå. Men jeg har ikke så lyst til at de skal kunne lete opp familien min, sier hun.

Ulykkelig på universitetet
Jenkins har vært forfatter siden 1996, og utgitt over 20 barnebøker, samt en rekke ungdomsbøker og voksenbøker. Hun har en doktorgrad i britiske 1800-tallsromaner, noe som kan forklare den litt gotiske stemningen i «Vi var løgnere». Men hun trivdes dårlig på universitetet.

- Først etter å ha begynt på graden min, skjønte jeg at jeg var forferdelig ulykkelig - jeg som egentlig er en veldig positiv person, sier hun og klukkler.

- Jeg begynte å skrive fiksjon for å rømme fra ei framtid som litteraturkritiker eller akademiker. Og da jeg var verdig med doktorgraden, hadde jeg allerede utgitt flere bøker.

Alle ungdomsbøkene hennes er utgitt innen kategorien «Young Adult», og særlig «Vi var løgnere» har også fått mange voksne lesere.

- Slik krim tar for seg mordere, er dette en sjanger som primært handler om det å bli voksen, oppdage sin egen seksualitet, flytte hjemmefra, etablere relasjoner utenfor hjemmet for første gang, og så videre. Det er fascinerende å lese om, så det overrasker meg ikke at voksne også er interessert i slike bøker, sier hun.