DEBATT

DEBATT: Stålsett og asylsøkere

De fleste er returnektere

Det er ingen tvil om at Gunnar Stålsett har handlet ut fra edle intensjoner da han ga en person uten arbeidstillatelse arbeid. Det vil likevel være svært uklokt å legalisere opphold for såkalte «ureturnerbare personer».

STÅLSETT: I barmhjertighet har tidligere biskop Gunnar Stålsett over 14 år gitt en eritreisk kvinne arbeid i sin private bolig, skriver Ove Vanebo Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STÅLSETT: I barmhjertighet har tidligere biskop Gunnar Stålsett over 14 år gitt en eritreisk kvinne arbeid i sin private bolig, skriver Ove Vanebo Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Flere tusen personer som har fått avslag på asylsøknaden sin lever som «ureturnerbare» i Norge. Det innebærer at det av ulike grunner ikke er mulig å sende dem tilbake til sitt hjemland med tvang. I barmhjertighet har tidligere biskop Gunnar Stålsett over 14 år gitt en eritreisk kvinne arbeid i sin private bolig.

Nå krever en rekke personer at Stålsett ikke dømmes til fengsel og at loven må gi arbeidstillatelse til personer som ikke kan sendes tilbake til sine hjemland. Abid Raja har sagt at «Venstre er ikkje viljuge til å sitje stille og sjå på at Stålsett blir sende i fengsel», og at «alle som oppheld seg i Noreg, skal kunne ta arbeid». Både SV, KrF og Rødt har uttrykt lignende oppfatninger.

For egen del synes jeg det er synd at politikere kaster seg rundt så snart det er et medieoppslag som viser at loven får konsekvenser, og at det særlig ropes på lovendringer så snart det er tale om en sympatisk person som får merke dette. Jeg er stiller meg også spørsmålet om en lovendring er særlig gjennomtenkt.

Begrepet «ureturnerbar» henspiller på en situasjon der asylsøkere er kommet i et vakuum, der de havner mellom to stoler: De kan ikke sendes tilbake og de har heller ikke lovlig opphold. Det er ikke vanskelig å ha sympati med personer som får vanskelige liv på grunn av dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.