Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- De fleste forfattere har et stort ego

Levi Henriksen hører ikke alltid hva barna sier.

SKILDRER FARSFØLELSEN: Levi Henriksens nye bok handler om en mann som forsøker å overta foreldreretten til brorens 13 år gamle datter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKILDRER FARSFØLELSEN: Levi Henriksens nye bok handler om en mann som forsøker å overta foreldreretten til brorens 13 år gamle datter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les utdrag fra «Dagen skal komme med blå vind»

(Dagbladet): To år etter «Mannen fra Montana», er Levi Henriksen klar med sin fjerde roman. «Dagen skal komme med blå vind» lanseres i september, og passende med årstida da, er handlingen lagt til høsten.

Boka handler om Mikael Hildonen. Hans bror vil ikke ha noe med datteren Daniela å gjøre. Mikael gjør det han kan for å overta foreldreretten til 13-åringen.

- Jeg har prøvd å skildre farsfølelsen. Eller brødrefølelsen. Det er ei bok om menns forsøk på å gjøre det beste. Spørsmålet er hvor mye galt du er villig til å gjøre for at noe skal bli godt, sier Henriksen.

Ligner debuten
Som i forfatterens tidligere bøker, foregår handlingen i den fiksjonelle bygda Skogli. Det fordi det er «et godt sted å være som forfatter».

Henriksen opplevde stor suksess med debutromanen «Snø vil falle over snø som har falt» i 2004. Selv mener han det er tydelige likhetstrekk mellom debutromanen og den kommende.

- Det er ikke bevisst, men de er i slekt. Boka handler om den ene mot de mange, som slåss på flere fronter. Det er en slags halvbror til «Snø», men ikke en oppfølger, sier Henriksen, som ikke har hatt samme «gode skrivefølelse» siden debuten.

Omsorg
Boka har religiøse undertoner, og konsekvenser av valg står i fokus. Det samme gjør «outsideren».

- En del av min oppvekst var å be for de med en skavank. I Bibelen står det at man ikke bare skal være en hører, men også en gjører. Det var min mor flink til. Jeg står for noe av den samme omsorgen i forfatterskapet, sier Henriksen.

Selv har han følt seg annerledes siden han begynte på skolen. Familien tilhørte pinsemenigheten, noe alle visste. Seint kom tv-en i hus, og de hadde «en annen hang til kleskodeks».

Stort ego
- Jeg er nok en mørk sjel, hvis ikke hadde jeg hatt en ordentlig jobb. Det høres ut som billig koketteri, men alle forfattere har en feil. Det er rart å være så mye i sitt eget hode med folk som ikke finnes.

- Hva er din feil?

- De fleste forfattere har et stort ego. Du går opp i det og har aldri ferie. Det hender at barna snakker til meg uten at jeg får med meg hva de sier, sier Henriksen. 

Hva liker du å lese om sommeren?

- Jeg liker å lese noveller. Denne sommeren skal jeg lese den nyeste av James Lee Burke.