De fleste menn er greie, men...

FREDAGs Marta Breen er lei av kommentarer fra fremmede menn på gata. Er du?

Er gatene i Oslo trygge for blonde jenter? –SKARRU KJØPE? spør gutten i slutten av tenåra. Han viser meg noen brune hasjklumper han har i jakkelomma. Jeg skal møte to venninner på en pub i Grønlandsleiret og har tatt snarveien langs Akerselva.

–Nei takk, sier jeg, og går fort forbi de tre mørkhuda guttene som står under brua og småflirer.

–Har du en sigg da? roper en av dem etter meg.

Jeg rister på hodet.

–Har du et ligg å gi bort da?

(Pause)

–For du ser jo ut som ei hore!

HER BURDE JEG sikkert ha kommet med en skarp replikk og virkelig satt drittungene på plass. Men når du befinner deg alene under ei bru på Grünerløkka, er du pent nødt til å svelge både sinne og stolthet. Igjen. For denne kvelden er nemlig ikke først gang jeg har blitt kalt hore på gebrokkent norsk i mitt eget nabolag. Dessverre bor det en del mannfolk her som mener at en blond jente som går alene på gata, per definisjon er en hore. I blant er tilnærmelsene forkledd som komplimenter; «Hvor skal du»? «Hva heter du»? «Fine pupper»! Plystring, roping ut av bilvinduet, tuting og verst av alt; smatting i det vi passerer hverandre. På vei hjem fra jobb, på vei til butikken, på vei til byen.

ÉN AV FIRE norske kvinner føler seg utrygge i byen på kveldstid, viser en ny undersøkelse Norsk Gallup har utført. Førsteamanuensis ved institutt for sosiologi på Universitetet i Tromsø, Anne Britt Flemmen, har skrevet en doktoravhandling om kjønnsmessig begrensning i det offentlige rom. Hun forklarer til nettstedet Missbehave.no at det kan være vanskelig for disse mennene å forstå våre reaksjoner. De føler at kvinner overreagerer på det de selv ser på som én enkeltstående kommentar eller henvendelse. Men det er selvsagt summen av disse som føles krenkende. En kompliment fra en fremmed mann på gata er ikke en kompliment, men en trussel.

PÅ PUBEN FORTALTE jeg venninnene mine at jeg hadde tenkt til å skrive noen linjer om episoden ved elva og den jevnlige trakasseringen jeg opplever. Men jeg ble ikke møtt med oppmuntring og støtte. Tvertimot.

–Pass deg så du ikke kan oppfattes som rasistisk, da!

–Pass deg så du ikke skjærer alle over en kam.

Advarslene var mange og de klarte nesten å snakke meg fra det. Det siste du ønsker er at en eller annen Frp\'er skal ta det du skriver til inntekt for sin innvandringsfiendtlige politikk. Men det er likevel et faktum at det kun er utlendinger dette dreier seg om. Selvfølgelig skjærer jeg ikke alle over en kam. De aller fleste menn er greie.

Resten må skjerpe seg.

PS. Hvis noen i Oslo-politiet er interessert i å vite nøyaktig hvor disse tre gutta pleier å selge hasj, er det bare å ringe.

NOK ER NOK: «Et kompliment fra en fremmed mann på gata er ikke et kompliment, men en trussel», skriver artikkelforfatteren, som er lei av å få slengbemerkninger på gata - og langs Akerselva i Oslo.