De fortapte menn

De frykter ikke bare muslimer. Mest av alt hater de likestilling.

KVINNEFIENDTLIG «Nesten alle som har lest den 32 år gamle terroristens manifest har fokusert på hans konspirasjonsteorier om at muslimer er i ferd med å overta Europa. Færre har trukket fram hans aggresjon mot kvinner generelt og feminister spesielt som gjennomsyrer hele den lange teksten, ikke minst i sitatene fra Fjordman». Foto: Øistein Norum Monsen
KVINNEFIENDTLIG «Nesten alle som har lest den 32 år gamle terroristens manifest har fokusert på hans konspirasjonsteorier om at muslimer er i ferd med å overta Europa. Færre har trukket fram hans aggresjon mot kvinner generelt og feminister spesielt som gjennomsyrer hele den lange teksten, ikke minst i sitatene fra Fjordman». Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg ble først overrasket da bloggeren Fjordman sto fram og viste seg å være bare 36 år gammel. Anders Breiviks store forbilde og sjefideolog er altså født på 1970-tallet, men alle som traff ham på nettet før han forsvant inn i mer lukkete fora, ville sverget på at han var en mye eldre mann. Hans samfunnssyn var muggent. Hans raseri mot feminister syntes å stamme fra savnet av ei tid da kvinner var hjemme, fødte barn og stelte hus. Stort mer er vi heller ikke egnet til. Han var på biologisporet lenge før Hjernevask gjorde det stuerent å mene at kvinner er genetisk disponert for støvsuging. Han spyttet ut ord som rødstrømpe og bh-brenning, som om han var en traumatisert 68-er. Det var tvilsomt om han mente kvinnelig stemmerett var en god idé.

Men så var han altså en ung mann, født i selveste kvinneåret. Jeg burde ikke blitt overrasket. Nettet er fullt av unge menn som putrer av hat mot feminister og likestilling, samtidig som de forbanner muslimer for å undertrykke kvinner. De hater også Arbeiderpartiet. Det er påfallende hvor ofte disse tre hatobjektene opptrer sammen, men det har en pervers logikk. Mest av alt er de besatt av en grandios idé om at den hvite mann er truet og frarøvet sine rettmessige privilegier. De takler ikke et likestilt liv.

Nesten alle som har lest den 32 år gamle terroristens manifest har fokusert på hans konspirasjonsteorier om at muslimer er i ferd med å overta Europa. Færre har trukket fram hans aggresjon mot kvinner generelt og feminister spesielt som gjennomsyrer hele den lange teksten, ikke minst i sitatene fra Fjordman. Det er ideen om likestilling som har gjort moderne innvandring mulig ved at mannen er fratatt makten til å forsvare seg. Denne maskuline dystopien fant en klangbunn hos Breivik. Han etterlyser fraværende fedre og mannlige rollemodeller i et feminisert samfunn. Man trenger ikke være psykolog for å lese hans oppvekst inn i en slik lengsel, men han sporet av da han fant meningsfeller som satte det inn i en større konspirativ sammenheng.

Fjordman var en forførende demagog, men langt mindre sofistikert enn han er blitt framstilt som de siste ukene. Det ene øyeblikket raser han mot muslimers kvinneundertrykking, det neste mener han vestlige kvinner kan takke seg selv for å bli voldtatt av innvandrere siden de har fratatt mannen både evne og lyst til å forsvare dem. Han ser voldtekt som ledd i en krigføring mot den hvite mann, en krigføring kvinner selv har bidratt til i århundrer. Når menn ikke lenger kan forsvare sine kvinner, er undergangen nær. Tekstene syder av en idé om «Blut und Boden», av biologi og mannens rolle som overhode. Det moderne liv er en sammenhengende krenkelse mot mannen. Likestilling har rokket ved naturens orden og fratatt ham manndommen når han ikke lenger har kontroll over kvinners reproduksjon, eller en gang sine barn.

Det kan synes som et paradoks at høyreekstremistene dermed deler et reaksjonært kvinnesyn med mange av dem de hater, men det er heller ikke overraskende. Ekstremister av alle farger møtes i patriarkatet. De er enige om at kvinner må holdes i sjakk, og at frigjorte kvinner er en trussel mot tradisjonelle familiestrukturer. Ideene blir ikke mindre primitive av å pyntes med fotnoter, men det gjør dem lettere å spre til antifeminister og innvandringsskeptikere som smykker seg med at de går motstrøms, at de tør å ta debatten og bare sier høyt hva mange tenker. Hadde noen påpekt at de deler tankegods med islamister, ville de steilet. De er jo for likestilling! Likestilling er en norsk verdi!

Det er hevdet at Breivik mente å ramme Gro Harlem Brundtland, fordi hun var ansvarlig for norsk innvandringspolitikk. Det slår meg etter å ha lest i hans tekster at et mer nærliggende motiv er Gros mest kjente rolle, som likestillingens førstedame. Feminister skulle drepes først. De er forræderne som har sluppet fienden inn. Kvinnehatet er ikke en bihistorie i dramaet. Uten å se den paradoksale og tette forbindelsen mellom kvinnehat og muslimhat, vil vi aldri forstå de kreftene og ideene som endte i en katastrofe 22. juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer