LEDER

De forvirrede barna

Hensynet til barna på skolebenken er viktigst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Igjen stilles spørsmålet om målstyring av barn er en hjelp eller et krav, denne gang på barnehagenivå. Regjeringens nye barnehagemelding har som mål at barnehagene i større grad skal bidra til språkutviklingen hos de små som er i deres varetekt, og vil fastsette en språknorm som skal gjøre de ansatte mer bevisst på hva slags språkforståelse barn forventes å ha når de fyller fem. Dette får Utdanningsforbundet til å steile, advare mot å presse små barn til å prestere, og etterlyse flere ansatte snarere enn flere normer.

Protesten mot språknormen som sådan er ikke godt begrunnet. Forslaget henger sammen med at mange barn sakker akterut i skoleverket fordi de ikke snakker godt nok norsk. I Oslo-skolen er det så ille at en av fire elever ikke klarer å følge undervisningen. Mange har en annen etnisk bakgrunn enn norsk. Det burde ikke være vanskelig å bli enige om at å prioritere språkopplæring på et tidlig nivå, før barna sitter i klasserommet og er forvirret og ikke klarer å følge med, vil være til deres beste. Diskusjonen bør heller handle om hva som er gode metoder for å få til dette, slik at barnehagen både kan være en arena for lek og omsorg og et sted der barna får verktøy for å klare neste fase i livet. Samtidig må statsråden kunne gi beroligende svar til de som er bekymret for at barnehagene vil få et rapporteringsregime. Dette kan stjele tid fra nettopp samtalene med barna; de som kan vise hvem det er som har utfordringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer