Rocke-Pelle: Pussycats, Erik Bye, Rocke-Pelle, Beatnicks, Roald Stensby og Saft burde vært nominert til Rockheim Hall of Fame, mener forfatteren. Bildet viser Per Harald Hartvig, bedre kjent som Rocke-Pelle, under en konsert på 1950-tallet. Foto: NRK
Rocke-Pelle: Pussycats, Erik Bye, Rocke-Pelle, Beatnicks, Roald Stensby og Saft burde vært nominert til Rockheim Hall of Fame, mener forfatteren. Bildet viser Per Harald Hartvig, bedre kjent som Rocke-Pelle, under en konsert på 1950-tallet. Foto: NRKVis mer

De gamle er eldst

Juryen som har nominert artister til Rockheim Hall of Fame er klønete og uryddig.

Den siste tiden har det foregått en høylydt diskusjon i Dagbladet om hvilke norske artister som skal få være de første til å smykke seg med en plass i Rockheim Hall of Fame. En jury ledet av musiker Marit Larsen har fått hard medfart av kjennere for sine nominasjoner.

Reglene for å bli innlemmet i dette gode selskapet er ikke ulike de som er gjeldende for ekvivalenten i USA, The Rock and Roll Hall of Fame. Artisten må ha debutert for minst 25 år siden og bidratt til utvikling og utbredelse av norsk populærmusikk. Men der amerikanernes nominasjonsprosess er pragmatisk tilrettelagt har Rockheims jury en uforståelig tilnærming.

Da USAs Hall of Fame ble grunnlagt i Cleveland i 1986 begynte nemlig opptaksprosessen kronologisk med de "første" superstjernene først. Chuck Berry, Elvis Presley, James Brown og Ray Charles var noen av navnene som ble ropt opp og innlemmet det første året. Konseptet har vært beinhardt konseptuelt siden. Eksempelvis måtte Tom Waits, Johnny Cash og Isaac Hayes stille seg pent i kø for å få utdelt sin veggplass mer enn 35 år etter sine debutplater. Miles Davis måtte vente i 55 år. Senteret har ennå ikke funnet plass til Iron Maiden som har holdt det gående siden 1975.

Rockheim kaller seg selv en «systematisk kunnskapsbank», men denne juryen har allikevel valgt et rotete utgangspunkt. Istedenfor å konsentrere seg om de som la grunnlaget for norsk pop- og rocktradisjon først, har de sleivsparket inn flere storheter fra 80- og 90-tallet på listen over hvem som får være de første til å pryde veggene i opplevelsessenteret. Dette er klønete og uryddig.

Frustrasjonen rundt prosessen hadde vært minimal hvis juryen bestemte seg for å gå systematisk til verks og foreslå, eksempelvis, Pussycats, Erik Bye, Rocke-Pelle, Beatnicks, Roald Stensby og Saft i første omgang. Det vitner om hastverksarbeid når juryen er opptatt av å hedre a-ha, Joachim Nilsen og Lars Lillo-Stenberg så fort som mulig. Ta det heller pent og rolig i rekkefølge. Et slikt system vil dessuten også vært heldig for den kollektive oppdragelsen i norsk pop- og rockhistorie.

De gamle er faktisk fortsatt eldst.