GRO HILSER PÅ LAVROV: Russlands utenriksminister Sergei Lavrov hilste på «The Elders» i Moskva i dag. Fra venstre Algeries tidligere utenriksminister Lakhdar Brahimi, Norgwes tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, USAs tidligere president Jimmy Carter, tidligere FN-sjef Kofi Annan, og Mexicos tidligere president Ernesto Zedillo. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV Scanpix
GRO HILSER PÅ LAVROV: Russlands utenriksminister Sergei Lavrov hilste på «The Elders» i Moskva i dag. Fra venstre Algeries tidligere utenriksminister Lakhdar Brahimi, Norgwes tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, USAs tidligere president Jimmy Carter, tidligere FN-sjef Kofi Annan, og Mexicos tidligere president Ernesto Zedillo. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV ScanpixVis mer

«De gamle» møter Putin

Verdens samvittighet skal forsøke å se i Putins sjel.

Kommentar

Deres eksistensberettigelse er å være en slags verdenssamfunnets samvittighet. Denne uka møter de etter planen mannen mange mener er den mest samvittighetsløse i internasjonal politikk, Russlands president Vladimir Putin. Vi snakker om «The Elders», grunnlagt av Nelson Mandela i 2007, og ledet av FNs tidligere generalsekretær og fredsprisvinner Kofi Annan etter Mandelas død. Onsdag kveld møter de Putin i Kreml.

Mandela og Annan valgte blant annet USAs tidligere president og fredsprisvinner Jimmy Carter, Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, og Finlands tidligere president, fredsprisvinner og Balkan-diplomat, Martti Ahtisari, som medlemmer i «The Elders», der Brundtland nå er nestleder. De reiste til Moskva i går, og møter blant annet utenriksminister Sergej Lavrov, Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov, i tillegg til Putin.

På papiret skal «The Elders» snakke om Midtøsten og FN-reformer foran FNs 70-års jubileum i høst. Russland er en viktig stopp, både som et av de fem faste landene i Sikkerhettsrådet, og som en sentral spiller i diplomatiet i Midtøsten. Men det viktigste «The Elders» kan få ut av turen til Moskva er trolig å være en bak-kanal for diplomati mellom Russland og Vesten. Krisa i Ukraina har gjort Putin til en uønsket mann i både Washington og europeiske hovedsteder.

Til de storstilte feiringene i Moskva for 70-års jubileet for seieren over Hitler-Tyskland 9. mai, glimrer vestlige og sentral-europeiske ledere med sin uteblivelse. For to år siden ville det vært naturlig at mer enn halvparten av stats- og regjeringssjefene i NATO var til stede på et slikt arrangement. Alle EU-land, og blant annet Norge, sender bare sin ambassadør til seiersparaden på Moskvas Røde plass, for å se på den største demonstrasjonen av russisk militær styrke siden sovjet-tida. Litauen nekter til og med å sende sin ambassadør.

Det er i tider som dette ekspertisen og erfaringen til «The Elders» kan være ekstra verdifull.

- De skal lytte. De skal lytte mer enn de skal snakke. Det er først og fremst deres evne til å lytte til andre synspunkter som er «The Elders» kvalifikasjon. Mer kan jeg egentlig ikke si. Jeg er ikke med inne på møtene, sier talskvinne for «The Elders», Jennifer Woodside, til Dagbladet.

Det værmeste vi kommer verdens samvittighet skal altså prøve å finne samvittigheten til mannen mange mener er verdens mest samvittighetsløse.

Det blir litt som da den amerikanske presidenten George W. Bush var på sin første reise til Europa. Under sitt første møte med Putin, i Slovakia i 2001, sa Bush at han hadde følt Putins sjel:

- Jeg så mannen i øynene. Jeg så at han var veldig direkte og pålitelig, og vi hadde en god dialog. Det var mulig for meg å få en følelse av hans sjel. Han er en mann som er dypt forpliktet til å tjene sitt land og dets interesser, og jeg setter veldig stor pris på den åpne dialogen, og at dette er begynnelsen på et konstruktivt forhold, sa Bush i sakens anledning.

George W. Bush har grunn til å angre på mye av det han gjorde og sa. Av det han sa er dette sitatet et av de mest minneverdige.

«The Elders» er selvsagt for erfarne til å gjenta Bush 2. blemme. Det som imidlertid er interessant er at 15 år etter at Putin ble Russlands president, og 14 år etter at han første gang møtte en amerikansk president som prøvde å finne ut hvem Vladimir Putin er, så er verden like rådvill når det gjelder hvordan man skal møte Putin, og forstå hans handlingsmønstre.

Som en diplomatisk kanal i en veldig vanskelig tid, kan imidlertid «The Elders» reise til Moskva ha betydning. Men ikke regn med å høre så mye om det. Med det første.

PUTIN OG VERDEN:  President Vladimir Putin under en tilstelning i Russlands geografiske samfunn i St. Petersburg 27. april. (Alexei Druzhinin/RIA Novosti, via AP)
PUTIN OG VERDEN: President Vladimir Putin under en tilstelning i Russlands geografiske samfunn i St. Petersburg 27. april. (Alexei Druzhinin/RIA Novosti, via AP) Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.