<strong>KOMPISER:</strong> Skuespillerne Ben Affleck og Matt Damon er barndomskompiser. Gjennombruddsfilmen deres ble «Good Will Hunting» i 1997, som de også vant Oscar for i klassen beste manus. Foto: John P. Johnson / HBO Nordic
KOMPISER: Skuespillerne Ben Affleck og Matt Damon er barndomskompiser. Gjennombruddsfilmen deres ble «Good Will Hunting» i 1997, som de også vant Oscar for i klassen beste manus. Foto: John P. Johnson / HBO Nordic Vis mer

De gir tre millioner dollar til regidebutant - så blir han et monster

Trøblete filminnspilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Når jeg først har dere her vil jeg si to ting.

Skuespillerne Ben Affleck og Matt Damon har, noe overraskende, blitt stilt til veggs bak scenen på festen for «Project Greenlight», dokumentarserien deres som starter opp på HBO Nordic mandag.

Her gir de én heldig hobbyregissør tre millioner dollar til å regissere en fullblods spillefilm for HBO.

Fyren som har overrumplet dem er Jason Mann, en høy, smal og intens mann med oppbrettet krage på jakken. For noen sekunder siden annonserte de to ham som årets vinner, og trodde han ville være ydmyk og takknemlig som et lam.

Men nei. Jason er rett på sak.

- Jeg vil gjerne skyte på film.

- Jeg har aldri skutt digitalt, sier Ben Affleck.

Det er et forsøk på å jatte med, men øynene er nervøse. Tross alt kommer film til å kappe det allerede lave budsjettet med 300.000 dollar.

Jason fortsetter:

- Og så, ikke for å kaste Pete under bussen, men vi har så liten tid at jeg kanskje kunne tenke meg å skaffe en annen manusforfatter?

Mens Affleck og Damon står og er forfjamset over hvor Hollywood-beinhard læresvennen deres allerede er står «Dum & Dummere»-regissør Peter Farrelly, en av seriens mentorer, et stykke unna og sender den nystøpte regissøren det onde øyet:

- Jeg tror han er selvdestruktiv.
Upolert
Om det skulle være noen tvil:Det å se Affleck, Damon, produsentveteraner og HBOs toppledelse måtte takle en kompromissløs kontrollfrik de har dratt inn fra gata og satset millioner på er fantastisk fjernsyn.

Samtidig er det et upolert innblikk i både de kreative og praktiske utfordringene bak en spillefilm - en ekte «hvordan pølsa lages»-serie.

Som Matt Damon sier til The Hollywood Reporter:

- Vi har alltid tenkt at enhver film ville være interessant å dokumentere, ganske enkelt fordi det er så mye som foregår i kulissene. Det er veldig mange avgjørelser som må tas veldig kjapt, og kreativt sett er det mye på spill i hver av de avgjørelsene.
- Spiser følelsene mine
Her er ambisjoner som kræsjer med budsjetter, perfeksjonisme som kræsjer med stramme innspillingsskjemaer og egoer som kolliderer med hverandre så det singler i glass.

Spesielt får filmens produsent, Effie Brown, gjennomgå - i den grad at hun begynner å overspise for å takle stresset når Mann begynner å ta avgjørelser bak ryggen hennes.

- Jeg banner som en trailersjåfør og spiser hele tiden, jeg spiser følelsene mine og glemmer at «å faen, der er kameraet og her står jeg og stapper en bagel i kjeften», fortalte hun til The Hollywood Reporter.

Dette er faktisk ikke første, men fjerde, sesong av «Project Greenlight». Serien gikk opprinnelig mellom 2000 og 2003, og avstedkom tre spillefilmer med beskjeden inntjening.

Bakmennene har større håp for denne sesongen, hvor filmen blir sendt på HBO i stedet for å slippes på kino.

- Serien var forut for sin tid med tanke på de teknologiske kravene, som viste seg å være litt vel steile, sier Affleck til People.

- Da vi kom på tanken om å hente serien tilbake følte vi at vi er kommet til et punkt hvor noe sånt er mye enklere å gjennomføre.

<strong>PREMIERE I LA:</strong> Regidebutant Jason Mann på «Project Greenlight»-premiere sammen med Matt Damon og produsent Marc Joubert, som har den tunge jobben med å holde Manns film i tømmene og sørge for at tidsskjema og budsjetter ikke sprekker. Foto: Scanpix
PREMIERE I LA: Regidebutant Jason Mann på «Project Greenlight»-premiere sammen med Matt Damon og produsent Marc Joubert, som har den tunge jobben med å holde Manns film i tømmene og sørge for at tidsskjema og budsjetter ikke sprekker. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer