KOMMENTARER

Fredriksen-søstrene og Nasjonalmuseet:

De gjør det rike mennesker bør gjøre, men det må settes grenser likevel

Nasjonalmuseet må ikke selge seg for billig, eller skape en presedens der tunge museer kan la seg bruke til å gjøre formuer fetere.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Så, hva skjer egentlig når en børs og en katedral ramler inn i hverandre? Det blir i alle fall et steinras av en debatt. I juni ble kjent at Nasjonalmuseet har inngått en avtale med Cecilie og Kathrine Fredriksen, døtrene til den heller bleke kyprioten John Fredriksen, om å låne og stille ut familiens kunstsamling. Avtalen gjelder for en tiårsperiode, og vil innebære flere forskningsprogram og større utstillinger, samt at Nasjonalmuseet skal bidra til å bygge ut samlingen med utgangspunkt i det de selv mangler – selv om Fredriksen-familien vil ha siste ord i kjøpsbeslutningene. Ytterpunktene i debatten har vært forutsigbart oppskrudde. På den ene siden står de som mener at Nasjonalmuseet har latt seg blende av Fredriksen-millionene, solgt integriteten sin, og gjort seg selv til fødselshjelper og gratis konsulentselskap for en kunstsamling som vil bli lagt mer verdt gjennom samarbeidet med Norges viktigste kunstmuseum. På den andre siden står de som mener at rikfolk ikke kan gjøre noen ting i dette nisseluelandet uten at de henges ut og mistenkeliggjøres av snobbete bedrevitere. Kulturminister Trine Skei Grande er blant dem som har vært bekymret for at private samlere og sponsorer skal holde seg unna hvis de ikke møtes med større velvilje. De beste perspektivene og løsningene er som vanlig å finne i den litt kjedelige, snusfornuftige sonen i midten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer