Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

De glemte kvinnene i norsk filmhistorie

Det er ingen tilfeldighet at #metoo-kampanjen startet i filmbransjen.

Hallo Oslo: Alfhild Hovdan instruerer statister på Torshov i forbindelse med innspillingen av «Hallo Oslo!». Faksimile fra Dagbladet 12.9.1931.
Hallo Oslo: Alfhild Hovdan instruerer statister på Torshov i forbindelse med innspillingen av «Hallo Oslo!». Faksimile fra Dagbladet 12.9.1931. Vis mer

Mens #metoo-kampanjen ebber ut lanseres nettstedet «Nordic Women in Film». Det løfter fram kvinnelige filmskapere og deres oversette innsats, både historisk og i dag. Over 924 kvinnelige filmskapere er presentert på nettsiden, og flere kommer. Premisset er at kvinner ikke har fått sin rettmessige plass i historien, og arbeidet har tatt form av et dugnadsprosjekt på tvers av landegrenser og institusjoner. I Norge har Nasjonalbiblioteket koordinert arbeidet og åpnet sine arkiver med et nytt mål for øyet.

Seksjonsleder Eirik Frisvold Hansen forteller at de har funnet at den uredde og dynamiske turistsjefen i Oslo, Alfhild Hovdan, også var en pioner innen den norske lydfilmen.

I likhet med mange andre kvinner, har hun aldri blitt kreditert for sitt arbeid bak filmkameraet. Hvorfor har vi ikke hørt om disse kvinnene innen filmen før? Og hvilken forskjell gjør det at glemte kvinner graves opp og børstes støv av? Å gi kvinner sin rettmessige plass i filmhistorien handler om å løfte fram kvinner som usynliggjøres, og samtidig synliggjøre fraværet av andre kvinner.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

PLUSS TIL 1. AUGUST

HELGEKUPP

1 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP PLUSS TIL 1. AUGUST

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

PLUSS TIL 1. AUGUST 1 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?