De graver etter vann. De graver også sin egen grav

Kampen om vannet i Spania setter livet på spill for mennesker, dyr, fugler og natur; og det blir verre med endringer i klima, skriver Einar Hagvaag.

TRUET NATURPERLE: Statsminister Pedro Sánchez og kona, María Begoña Gómez Fernández, viser den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, og hennes ektemann, Joachim Sauer, rundt i nasjonalparken Doñana. EU trekker nå Spania inn for EU-domstolen for å ikke verne naturperla godt nok. Foto: LAURA LEON / NTB Scanpix / AFP
TRUET NATURPERLE: Statsminister Pedro Sánchez og kona, María Begoña Gómez Fernández, viser den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, og hennes ektemann, Joachim Sauer, rundt i nasjonalparken Doñana. EU trekker nå Spania inn for EU-domstolen for å ikke verne naturperla godt nok. Foto: LAURA LEON / NTB Scanpix / AFPVis mer
Kommentar

Mens det omfattende redningsarbeidet pågikk tidligere i år for å få to år gamle Julen Roselló opp fra en hundre meter dyp og ulovlig gravd brønn i landsbyen Totalán sør i Spania, stevnet EU-kommisjonen Spania inn for EU-domstolen for å ikke ha gjort noe med ulovlig brønngraving som tapper vannet i nasjonal- og naturparken Doñana.

Etter tretten dagers innsats fant man vesle Julen død 26. januar. Landsdelen Andalucía sitter igjen med regninger for 687 000 euro. Eieren av gården med den ulovlige brønnen, en slektning av Julen, er siktet for uaktsomt drap. Han mener selskapet som gravde brønnen burde ha sørget for tillatelse og dessuten satt lokk på brønnen (hvor man ikke fant vann), og forsvarerne hans hevder gutten kan ha blitt drept av redningsarbeidet.

Det finnes tusenvis av ulovlige brønner i tørre Andalucía. De som graver tar heller ei bot enn alt arbeidet med å få tillatelse. Klimaet i landsdelen er i noen områder subtropisk, hvor det som eneste sted i Europa er mulig å dyrke tropiske frukter som mango og avokado. Avlingene er store nok til å forsyne hele Europa. Store landområder dekkes av plast, drivhus hvor det dyrkes grønnsaker og bær. Det meste av dette landbruket krever kunstig vanning. I tillegg ligger Costa del Sol i landsdelen, med sine horder av feriegjester som bruker mye vann.

Ved utløpet av elva Guadalquivir ligger våtmarksområdet Las Marismas, mellom byene Huelva, Sevilla og Cádiz, med Doñana, en nasjonal- og en naturpark, i alt 1165 kvadratkilometer. Dette er Europas største våtmark og største fredede naturområde. FN har erklært det som en del av verdensarven. I Doñana lever iberisk gaupe (pantergaupe), et av verden mest utryddingstruede rovpattedyr, og spansk keiserørn (iberiaørn), som også er truet. To innfødte hesteraser, begge fåtallige, vandrer rundt. Det gjorde også en flokk ville dromedarer fram til de forsvant rundt 1950. Tusenvis av europeiske og afrikanske fugler møtes der på land eller i vann, trekkfuglene tar en hvil der, og det er en livlig hekkeplass.

Nå truer brønngravere og «pirat-bønder» hele økosystemet ved å stjele vann fra grunnen og overflata. Helt inntil området ligger mer enn tusen ulovlige brønner og dammer helt åpenlyst, skriver avisa El País. 30 kvadratkilometer dyrkes ulovlig med kunstig vanning. Det som i 1980 var ubrukte sandsletter er nå dekket av drivhus for dyrking av bær, særlig jordbær. Fylket Huelva dyrker 85 prosent av spanske jordbær, og 60 prosent av disse kommer fra området inntil Doñana. I noen kommuner er nær halvparten av arbeidsstyrken sysselsatt i landbruk. Ganske snålt er et av verdens mest truede rovpattedyr, iberisk gaupe, truet av jordbær.

Spanske statsministere pleier å ta med utenlandske statsledere til Doñana for å snakke alvor i naturskjønne omgivelser. Framover kan skikken bli pinlig, når landet står tiltalt i EU-domstolen for mislighold av naturperla.

Like nord for Andalucía, i landsdelen Castilla-La Mancha, ligger Spanias andre viktige våtmarksområde, i nasjonalparken Las Tablas de Daimiel, i det flate innlandet hvor elva Guadiana har sitt utspring. Her og der kommer vannet opp fra grunnen i tjern, som kalles «Guadianas øyne». Men i 30 år var de ikke å se, fordi jordbruket ulovlig og lovlig pumpet opp vannet fra grunnen. I 1995–1996 hadde grunnvannet sunket til en historisk bunn, og noe liknende skjedde i 2007–2009. I august 2009 sto det røyk opp fra myra. Den tusen år gamle og da tørre torva i undergrunnen sto i brann etter sjølantenning. Torv er godt brensel. I januar 2010 måtte Spanias regjering pumpe vann fra elva Tajo, 9000 liter i sekundet, sa man, for å slokke den underjordiske brannen. Uvanlig mye regn i åra 2010 til 2013 hjalp til med å slokke og å fylle opp grunnvannet. Men nå synker dette igjen.

Spanias regjering tvinges nå av EU til å stanse overforbruket av naturens vann. Men en strengere politikk møter motstand fra dem som vil forsvare sitt levebrød kortsiktig. Med mindre vann lønner det seg ikke å dyrke jorda, sier de som stjeler vann. To ordførere står nå tiltalt for å ikke hindre ulovlig brønngraving. Aller først haster det med å sette inn folk som kan håndheve de lovene som allerede finnes.

Disse brønngraverne står for et landbruk som graver sin egen grav.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.