Rasmus Hansson nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne er enig med Siv Jensen i sin kritikk av Jonas Gahr Støre. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Rasmus Hansson nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne er enig med Siv Jensen i sin kritikk av Jonas Gahr Støre. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

De Grønne er enige med Siv: Jonas vingler i oljepolitikken

Jonas snakker seg varm om det grønne skiftet, samtidig som han gir full gass i oljepolitikken. Siv Jensen har rett: Arbeiderpartiet må avklare hva de egentlig mener.

Meninger

I Dagbladet i går etterlyste Siv Jensen avklaring fra Jonas Gahr Støre om hva Arbeiderpartiet egentlig mener i oljepolitikken. Det gjør hun rett i, for i samme åndedrag som Jonas snakker om det grønne skiftet, stemmer han for å åpne nye oljefelt. Det henger ikke på greip.
På torsdag meldte NASA at havnivået trolig vil stige med én meter det neste hundreåret. Allerede ser vi at klimaet på jorda er i ferd med å endre seg dramatisk. Det skyldes utslipp av klimagasser fra forbrenning av kull, olje og gass - hvor vi nordmenn har et stort ansvar. Den norske oljevirksomheten har gjennom 40 år ført til at 14 milliarder tonn CO2 har blitt pumpet opp i verdens atmosfære: Dette tilsvarer 300 år med norske utslipp.
Det er flere måter å forholde seg til denne situasjonen på. Siv fortjener ros for å være ærlig med velgerne. Hun leder et parti som ikke tror på klimaforskningen, og da er det ganske konsistent at partiet også vil gi full gass til siste dråpe i norsk olje- og gassindustri.
Derimot har Jonas et enormt forklaringsproblem. I valgkampen snakker både Ap-lederen og resten av Arbeiderpartiet varmt om det grønne skiftet og klimaendringer. Men når det kommer til stykket, i budsjetter og i utbyggingsplaner, så stemmer Ap for nøyaktig den samme oljepolitikken som Frp. 
Tidligere i høst gikk USAs president Barack Obama rett i strupen på den mektige kullobbyen i USA med sin nye klimaplan. Fra Jonas er svaret hittil å ignorere FNs klimapanel, lete etter enda mer olje og gass, selv om vi allerede har funnet fem ganger mer enn klimaet kan tåle. Det er lite fremtidsrettet og svært dårlig politisk lederskap i møte med vår tids største utfordring. 
Den siste tiden har Norge fått merke konsekvensene av den gammeldagse oljepolitikken. Oljeprisen er halvert. På bare ett år har hver sjette ansatt i norsk oljeindustri mistet jobben. 
Vi står ved et veivalg. Skal vi fortsette å satse flere titalls milliarder av fellesskapets penger på oljeprosjekter med tvilsom lønnsomhet, som attpåtil ødelegger livsgrunnlaget for fremtidens generasjoner, eller skal vi starte det grønne skiftet nå?
Dobbeltkommunikasjonen til partilederen for landets største parti skaper usikkerhet blant  næringsliv og investorer. De er klare til å satse grønt, men ser samtidig at pengenes tale er klar: Olje er fremtiden. De store investeringene skal fortsatt gå til olje. Det grønne skiftet tar vi senere. Det er derfor på høy tid at Arbeiderpartiet avklarer hva de mener. 
Hvis Jonas virkelig er opptatt av å sikre både livsgrunnlaget og velferdsstaten for fremtidige generasjoner, må han innse at det er det grønne skiftet, ikke mer oljesatsing, som vil skape nye arbeidsplasser og en sunn, norsk økonomi. 
Det første Jonas bør gjøre er å begynne med å flytte de enorme subsidiene på over 20 milliarder kroner årlig fra oljeindustrien over til nytt grønt næringsliv. I stedet for dagens Ap-linje hvor folk i oljeindustrien mister jobben over natta, bør Stortinget legge en plan for en forutsigbar og ansvarlig utfasing av norsk olje- og gassindustri over de neste tjue årene, og kraftfulle tiltak for å legge til rette for nye grønne arbeidsplasser. 
Det er ikke politikere som skal starte de nye bedriftene. Men næringsliv og folk flest må få en troverdig bekreftelse på at det grønne skiftet nå skal bli virkelighet, og se at de store pengene og virkemidlene faktisk blir flyttet til grønne næringer.
De Grønne har derfor foreslått en pakke på 10 milliarder kr til nytt grønt næringsliv. Vi vil legge til rette for gründere og bedrifter som skal skape de nye, grønne arbeidsplassene ved å gi skattelette og bedre sosiale rettigheter for gründere, kutte i arbeidsgiveravgift, og investere tungt i forskning og innovasjon. Vi tar til orde for å doble kollektivsatsingen frem mot 2020, noe som raskt vil skape mange nye jobber. Samtidig mener vi politikerne kan og bør legge ekstra til rette for næringer der vi har spesielle muligheter, som fornybar energi, maritim sektor, og ikke minst innen næringsvirksomhet basert på naturressurser.
Det er bra at det grønne skiftet i norsk næringsliv har blitt et sentralt tema i kommunevalgkampen. Vi nærmer oss kjernespørsmålet som De Grønne reiser: Når skal Norge satse mer på å utvikle nye grønne næringer enn vi satser på å beholde oljenæringen? Vi ser frem til at Jonas og Arbeiderpartiet blir enig med seg selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.