KOMMENTARER

Borgerkrig i Norge

De grønne er framtida

Bompartiene er taperne.

SE OPP: Miljøpartiet er på enkelte målinger nesten like store som Ap i Oslo. De rødgrønne kommer til å holde på makta takket være støttepartiene. Her er byrådsleder Raymond Johansen og miljøbyråd Lan Marie Berg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SE OPP: Miljøpartiet er på enkelte målinger nesten like store som Ap i Oslo. De rødgrønne kommer til å holde på makta takket være støttepartiene. Her er byrådsleder Raymond Johansen og miljøbyråd Lan Marie Berg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Valgkampen foran høstens kommunevalg er så vidt i gang, men her på Kampen, hvor jeg bor, har den rast lenge. I flere år, føles det som. Kampen er et sentrumsnært nabolag i bydelen Gamle Oslo, et tidligere arbeiderklassestrøk som er forvandlet av gentrifisering. Den idylliske trehusbebyggelsen, som for noen tiår siden sto i fare for å saneres, har gjort området til et av byens mest ettertraktete, men de innfødte er fortsatt en ujålete blanding av gamle kampianere som har bodd her i generasjoner og nyere innflyttere som raskt slår røtter for å bli. Nabolagsfølelsen er sterk.

Men så skjedde det noe. For noen år siden foreslo Kampen Vel å gjøre torget foran Kampen kirke bilfritt. Jeg må innrømme at det ikke falt meg inn at noen hadde voldsomme innvendinger mot det. Kampen er allerede en fredelig landsby, hvor barn løper rundt i gater fulle av MDG-SUV-er; el-sykler med lasteplan og barnevogn. Vi hadde allerede eksperimentert med bilfrie dager på torget med stor suksess. Forslaget ble først mottatt med jubel.

Det gikk likevel ikke lang tid før protestene kom på den lokale FB-siden til Kampen. I begynnelsen gikk det på manglende informasjon og følelsen av ikke å bli hørt. Noen følte seg overkjørt og mer enn antydet at syklister og MDG-ere hadde kuppet vel-et. Det eskalerte forbausende raskt til harde fronter mellom gode naboer. Folk snakket forbi hverandre og misforsto, men det ble åpenbart at det også handlet om ulike verdier hvor det var liten plass for kompromisser. Det handlet med ett om de som hadde bodd på Kampen i generasjoner og var ekte arbeiderklasse versus innflyttere som ville omgjøre nabolaget til hipsterparadise.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer