- De Grønne har ikke skjønt det

Initiativtakeren til Kulturkampen vil beholde opphavsretten som den er i dag.

(Dagbladet): Forrige uke skrev Dagbladet at en rekke av landets fremste kulturpersonligheter nå mobiliserer for å sikre fortsatt rødgrønt flertall.

1500 personer har signert et opprop for å fremme kultur som valgkampsak.

Blant de som har underskrevet er artisten Nora Noor og skuespillet Gitte Witt. Sammen med en av initiativtakerne til Kulturkampen, Arfinn Bjerkestrand besøkte de Dagbladets valgbod mandag morgen.

Se klipp fra intervjuet i videoen over.

Mandag morgen ble samtidig en ny undersøkelse gjort kjent av NRK. Den viser at det derimot ikke er de rødgrønne som står sterkest blant kulturpersoner, men Miljøpartiet de grønne (MDG). 

Undersøkelsen NRK har gjort blant 1500 norske kunstnere.

- Uklart om kultur Partiet har rundt fire prosent oppslutning på landsbasis, mens hele 27,8  prosent av de norske kunstnerne som har svart på undersøkelsen, stemmer på partiet. Arbeiderpartiet får 22 prosent oppslutning blant kunstnerne.

Partiet som mange kunstnere ser ut til å sverge til har imidlertid en plan om å endre opphavsretten. Det faller ikke i god jord hos initiativtaker til Kulturkampen, Arfinn Bjerkestrand.

- De har en uklar politikk om opphavsretten. Jeg er urolig for at de ser ut til å sette en motsetning mellom opphavsrett og målet om å få til et klimavalg, sier han til Dagbladet.

I partiets arbeidsprogram heter det at MDG vil «arbeide for en åndsverkslovgivning som er tilpasset dagens digitale samfunn, og som fremmer kulturproduksjon både i klassiske og nye former. Ta sikte på å redusere opphavsrettens vernetid».

UKLARE: Arnfinn Bjerkestrand fra Kulturkampen mener Miljøpartiet de grønne er for uklare om kultur.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UKLARE: Arnfinn Bjerkestrand fra Kulturkampen mener Miljøpartiet de grønne er for uklare om kultur. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- De har ikke skjønt det. Er målet for partiet å erstatte klimaskadelige arbeidsplasser med mindre klimaskadelige, er kulturen kjempeviktig, og kulturen trenger opphavsretten, sier han.

Bjerkestrand tror det vil gi negative konsekvenser for kulturlivet om opphavsrettens vernetid reduseres.

- På dette punktet har de en motstridende politikk. Opphavsretten er utrolig viktig for å kulturarbeidsplassene våre, sier han.

- Finnes andre løsninger Nasjonal talskvinne for MDG, Hanna E. Markussen sier imidlertid til NRK at det er viktig for Miljøpartiet de grønne å sikre inntektsgrunnlaget for kulturprodusenter, men at de må se på andre løsninger som ikke svekker personvernet.

- TENKE NYTT: Hanna E. Markussen fra MDG sier de vil sikre inntektsgrunnlaget for kunstnere, men at man kanskje må tenke nytt. Foto: Miljøpartiet de grønne
- TENKE NYTT: Hanna E. Markussen fra MDG sier de vil sikre inntektsgrunnlaget for kunstnere, men at man kanskje må tenke nytt. Foto: Miljøpartiet de grønne Vis mer

- Men vi er sikre på at det er mulig å finne løsninger som ivaretar begge deler. Men vi kanskje tenke litt nytt om hvordan vi sikrer inntektsgrunnlaget, og derfor ønsker vi en utredning, sier hun til NRK.

Bjerkestrand er tidligere kritisert for sine mange hatter i kulturlivet idet han leder et politisk opprop for rødgrønn regjering.

Under Dagbladets live-sending fra valgboden ble han konfrontert med kritikken.

 

- Jeg har vondt for å se det. Jeg har vært engasjert i rammevilkår for kunst og kultur i 10-15 år. Jeg synes det er viktig, særlig når jeg har min plass i kulturrådet, å sette kulturen på dagsorden. Denne kulturkampen handler om mer enn mine utslitte hatter. Det handler om mer enn kulturrådet, det handler hvordan hele samfunnet forholder seg til kunst og kultur, sier han.

Frykter kommersialisering Skuespiller Gitte Witt har vært åpen om sin stemme til Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet. Hun har også undertegnet kampanjen Kulturkampen, hvor hele 1500 kulturpersonligheter har signert med sitt navn som støtte til en fortsatt rød-grønn regjering.

Skuespilleren er denne høsten blant annet å se i filmen Pornopung, som har fått stor oppmerksomhet.

Det Witt frykter mest er en ytterligere kommersialisering av kulturen ved et eventuelt regjeringsskifte.

-Jeg frykter at alle kulturtilbudene vi har i dag blir privatisert. Ved at publikum skal bestemme, er jeg redd vi bare får Hotell Cæsar og krimforfattere. Men vi trenger også Black box og musikere som synger på Mono, sier Witt til Dagbladet og fortsetter:

-Vi trenger et mangfold i kulturen, ikke bare de som selger mest.