Mener MDG må være åpne for veiforbedring: Ikke legg ned veto mot enhver forbedring av veien, skriver Tonje Brenna. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mener MDG må være åpne for veiforbedring: Ikke legg ned veto mot enhver forbedring av veien, skriver Tonje Brenna. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

De Grønne kaster bort energi når de kjefter på Ap

Jeg er ikke klimafienden.

Meninger

Kjære Lan Marie, Nikki og Rasmus. La meg begynne med dette: Jeg liker Miljøpartiet. Jeg er imponert over at dere klarer å snakke mest om det dere er for. Dere er opptatt av vårt felles ansvar og våre store muligheter.

Selv startet jeg en rakettkarriere som miljøverner i Blekkulfklubben. Det ballet på seg med politisk engasjement i AUF, der min generasjon vokste opp som en viktig del av miljøbevegelsen. Jeg har stått på mot oljeutvinning i nord, for storbypakker til kollektivtrafikk og for at Arbeiderpartiet skal ta et større ansvar for klima. Mye har skjedd siden jeg ble politisk aktiv, og det viktigste er kanskje dette: De aller fleste av oss har forstått at vi er nødt til å ta grep. Helst i går, men i morgen, da må vi.

Jeg ser ikke helt det store poenget med å fordele skyld bakover i tid, selv om jeg forstår at dere har behov for å si fra. Jeg forstår at dere er utålmodige etter å få noe gjort, og jeg deler den utålmodigheten.

Det jeg imidlertid syns blir litt vanskelig, er når utålmodigheten kommer på kollisjonskurs med det som faktisk er mulig å få gjort noe med akkurat her og nå. Samferdselsforhandlinger er kompliserte, og Oslopakke 3 er ikke et begrep de fleste forholder seg til i det daglige. Bevilgninger til store samferdselsprosjekter i Oslo og Akershus baserer seg på lokal enighet. Ingen enighet betyr ingen penger. Partiene i Oslo og Akershus har blitt enige om en liste med prioriterte prosjekter som vi ønsker å realisere. Noen er startet og avsluttet, noen er ikke påbegynt, mens noen er kun utredet og enda ikke konkludert mellom ulike alternative løsninger. E18 er et eksempel på det siste. Konklusjonen for hva slags løsninger vi velger kommer i forhandlingene etter valget. Det er altså ikke mulig å si det ene eller det andre nå, fordi vi ikke har begynt å forhandle enda.

Vi vet dette: Det har vært kø på E18 i flere tiår. Vi har krevd inn bompenger fra bilistene med løfte om å gjøre noe med nettopp det i flere år. Det er ikke mulig å bygge sammenhengende kollektivfelt på dagens vei, og det er nok den veien i Norge der det er minst fristende å reise kollektivt.

Men vi vet også dette: Stadig flere ønsker å reise kollektivt. Vi har fått dobbeltspor vestover, noe som gjør at mange flere kan velge å reise med tog. Men bussene står altså fortsatt fast. Det er med andre ord ikke noe nobelt miljøstandpunkt å være helt imot å gjøre noe med veien. Det er ikke spesielt miljøvennlig at biler og busser står i kø.

Mitt medlemskap i Blekkulfklubben er en liten digresjon i det store bildet. Likevel mener jeg det er uttrykk for noe viktig: Jeg er ikke klimafienden. Jeg og mitt parti tror på klimaendringene. Vi vil gjøre noe med dem. Frp tror ikke på klimaendringene og er mot alle formere for trafikantbetaling som kan virke trafikkregulerende. De styrer mange av våre kommuner, de styrer Akershus og de styrer landet. Men fortsatt er det Arbeiderpartiet som skal ta kjeften. For all del, jeg tar den gjerne jeg. Men jeg tror dere kaster bort energi på det. Dere veit at dere vil få mye gjennomslag ved å jobbe sammen med oss. Dere veit at dere vil bli lytta til. Og det tror jeg nok også våre velgere ville satt pris på.

Det er utredet flere alternative modeller for ny E18. Noen store, noen små. Noen med hovedvekt på kollektivfelt. Dette er altså ikke et ja/nei-spørsmål. Noe må gjøres med veien. Det er et spørsmål om hvordan det skal gjøres. Bli med inn, snakk med oss, kom med ideer, bli med å løse dette så biler og busser slipper å stå i kø i fremtiden. Det er bra for lufta i både Oslo og områdene rundt, som vi faktisk puster i alle sammen. Men ikke legg ned veto mot enhver forbedring av veien. Det må gjøres noe med veien, av hensyn til folk og klima. Spørsmålet er om dere vil være med og sørge for at vi gjør det på en grønnest mulig måte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.