KOMMENTARER

Ytringsfrihet:

De håner ytringsfriheten

Politiets og skolens sensur av Unge Venstres krav om en ny ruspolitikk, midt i valgkampen, er fullstendig uakseptabel.

«Legaliser det»: Unge Venstre ønsker regulert og lovlig salg av cannabis, men blir nektet å formidle det på buttons og bannere i valgkampen. Foto: Unge Venstre.
«Legaliser det»: Unge Venstre ønsker regulert og lovlig salg av cannabis, men blir nektet å formidle det på buttons og bannere i valgkampen. Foto: Unge Venstre. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Unge Venstres skolevalgkamp har satt sinnene i kok hos rektorer, fylkeskommunen og politiet. Så ille er det blitt at flere har tatt til orde for - eller gjennomført - sensur av partiet.

Vredens opprinnelse kommer av valgkampmateriellet ungdomspolitikerne deler ut. Unge Venstre vil legalisere bruk og salg av cannabis, og bruker skolevalgkampen til å fortelle om det.

Budskapet fremmes blant annet med buttons og bannere med et bilde av en hånd som holder en joint, under teksten «Legalize it.» På stand deler de i tillegg ut en brosjyre med partiets politikk, oppsummert i fire punkter:

  • Legaliser og reguler narkotiske stoffer
  • Tilby heroinassistert behandling
  • Styrk behandlingstilbudet for rusavhengige
  • Bedre forebygging av rusmisbruk

Dette liker politiet i Agder dårlig, og mener det hele framstår som «en skjult kampanje for narkotika.» KrF i samme fylke kaller det «markedsføring av hasj.»

Fylkesutdanningssjefen i Agder har lagt ned forbud mot materiellet, og karakteriserer det som «reklameartikler som markedsfører legalisering av narkotiske stoffer.»

Fylkesdirektøren i Rogaland reagerte med å forby det han kaller «agitasjon for cannabis og narkotika generelt» på alle skoler i fylket.

På en skole i Tingvoll ble det gjort klart av rektor at Unge Venstre var uønsket hvis de tok med materiellet, mens lærere og rektorer i Bergen aksjonerte mot partiets stand for å forhindre at det ble delt ut buttons og brosjyrer med budskapet. På Meråker videregående skole ble valgkampmateriellet fjernet fra Unge Venstres stand mens politikerne var opptatt i paneldebatt.

Hans Martin Skovly, seksjonsleder for kriminalitetsforebygging i politiet, antyder til og med til VG at ungdomspartiet bryter FNs barnekonvensjon. Framfor å beskytte barn mot narkotika, som er vi er forpliktet til, mener han Unge Venstre normaliserer og ufarliggjør narkotika i skolen.

Intet mindre.

Reaksjonene bærer preg av stor motstand mot Unge Venstres politiske budskap (ja til regulert salg av rusmidler), men begrenset forståelse av partiets rett til å formidle det (ytringsfrihet).

Enig eller ei i politikken: Unge Venstre sier «legaliser det» - ikke «bruk det», «nyt det» eller «selg det.» Førstnevnte er en legitim og forholdsvis utbredt holdning som omfattes av ytringsfriheten, mens sistnevnte er en oppfordring til å begå en straffbar handling.

Ved å karakterisere Unge Venstres politikk som en «skjult kampanje for narkotika» og «markedsføring» av rusmidler mot barn og unge, ilegges partiet intensjoner de ikke har. «Legalize it» betyr ikke at ungdom skal bruke narkotika, men at dagens lovverk bør endres. Noe annet er en urimelig tolkning.

MISTER FØRERKORTET: Politiet mener folk som røyker cannabis mer enn to ganger i måneden kan være farlige i trafikken, selv om de aldri har kjørt ruset. Derfor fratar de førerretten til de som innrømmer misbruk, på ubestemt tid. Kristoffer fikk ikke lov til å kjøre bil på nesten tre år. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Skoler kan likevel, om de vil, bestemme om, når og hvordan aktører skal få lov til å profilere politikken de fører på skolens områder. Men, som jurist og fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettigheter, Anine Kierulf, påpeker til NRK:

«Slike retningslinjer må ikke forskjellsbehandle lovlige politiske ytringer. Man kan ikke nekte utdeling av klistremerker med budskap man er uenig i, men tillate utdeling av andre.»

Hvis skoleledelsen mener politiske budskap skader skolemiljøet, kan de muligens sette en stopper for all slik aktivitet. Men det er en åpenbart brudd på ytringsfriheten å bare luke ut Unge Venstre.

Det er trist å se at politiet og skolene har en så svak forståelse av loven, og - ikke minst - så lite respekt for demokratiet.

Det å stemple unge politikere på bakgrunn av slik vranglesning grenser til ærekrenkelse i seg selv. Den påfølgende sensuren, midt i valgkampen, gjør det hele til en hån mot ytringsfriheten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer