- UFRIVILLIG KOMISK: Arne Berggren skriver i en kronikk i dagens Dagbladet at han synes regissørene Hans Petter Moland og Pål Sletaunes uttalelser om NRKs nye dramastrategi blir ufrivillig komisk. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UFRIVILLIG KOMISK: Arne Berggren skriver i en kronikk i dagens Dagbladet at han synes regissørene Hans Petter Moland og Pål Sletaunes uttalelser om NRKs nye dramastrategi blir ufrivillig komisk. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- De har en litt oppblåst tro på at de selv er så nødvendige for tv-drama

Arne Berggren mener spillefilmregissørene har lite å gjøre i tv-dramabransjen.

(Dagbladet): I forrige uke skrev Dagbladet at NRK Drama er på vei til å innføre en ny dramastrategi, som gir forfatterne langt mer makt enn tidligere, og dermed mindre kunstnerisk ansvar til regissørene.

Pål Sletaune og Hans Petter Moland var blant regissørene som reagerte på dette. Sletaune mente blant annet at dramasjef Hans Rossiné frykter sterke regissører. I en kronikk på trykk i Dagbladet i dag, skriver forfatter og regissør Arne Berggren at det slett ikke er tilfellet.

«Pissetrengt ego» «Når man nå ser særlig Sletaune og Moland klage på at NRK Drama virker redd for de sterke regissørene, blir det ufrivillig komisk. Hva er det for et voldsomt pissetrengt ego som står bak denne tilliten til egen fortreffelighet», skriver Berggren.

Til Dagbladet utdyper han:

- Tv-drama er en helt annen måte å jobbe på, det er en helt annen verden, med mer hastighet og kontinuitet. Skal de inn der, må de komme inn med mer ydmykhet.

- Jeg synes det er latterlig at de sier NRK er redde for sterke regissører. Poenget er at de ikke har behov for sterke regissører. Moland og Sletaune er begge jævlig flinke spillefilmregissører, men tv-drama er noe helt annet, fortsetter han.

Berggren har siden 2004 jobbet kontinuerlig for TV 2 med serier som «Hvaler» og «Hotel Cæsar». Han har også vært eksternt tilknyttet NRK Drama og kjenner Rossiné privat.

I kronikken skriver han at filmregissørene Moland og Sletaune har for stort ego og for lite erfaring til å drive med tv-drama.

- Jeg mener at de har en litt oppblåst tro på at de selv er så nødvendige og ettertraktet for tv-drama. Jeg prøver å si at de ikke nødvendigvis er det - snarere tvert om, sier Berggren.

- Stort mangfold Hans Petter Moland har ikke ønsket å kommentere kronikken. Dagbladet har ikke lyktes i å få tak i Pål Sletaune.

Dramasjef i NRK, Hans Rossiné, ønsker ikke å kommentere Berggrens meninger. Han sier på generelt grunnlag at Drama-avdelingen til enhver tid går i dialog med den eller de regissørene de tror best kan løfte det enkelte prosjekt - uavhengig av bakgrunn, alder og kjønn.

- Sammen med produsenten vil forfatterne sirkle inn de mest aktuelle regissørene. NRKs regissører de siste årene har hatt ulik og mangfoldig erfaringsbakgrunn. Noen er kommet fra tv, noen fra teatret og noen fra spillefilmen. Utfordringen er at det er svært mange dyktige regissører der ute, og dessverre ikke veldig mange norske tv-dramaproduksjoner i året, sier Rossiné.