Debatt: Forskning

De har helt på egen hånd løftet ambisjonsnivået i hele det norske forskningssystemet

Øk støtten til Moser-miljøet!

ÅRETS NAVN 2014: Edvard Moser og May-Britt Moser ble i 2014 kåret til Årets navn i Dagbladet. Er er de under tildelingen i Dagbladets lokaler. Foto: Dagbladet
ÅRETS NAVN 2014: Edvard Moser og May-Britt Moser ble i 2014 kåret til Årets navn i Dagbladet. Er er de under tildelingen i Dagbladets lokaler. Foto: DagbladetVis mer
Meninger

Betydningen av forskningsgruppen til May-Britt Moser og Edvard Moser for norsk og internasjonal forskning kan ikke overvurderes.

De har helt på egen hånd løftet ambisjonsnivået i hele det norske forskningssystemet, ved å vise at det er mulig for norske miljøer å bidra med banebrytende resultater i et svært krevende fagområde. De har gitt en hel generasjon norske forskere helt andre ambisjoner enn de pleide å ha. De har satt Norge på kartet som et sted det er godt å dra til for unge og ambisiøse forskere.

Det er viktig at Norge strekker seg så langt det er mulig for å støtte dette miljøet og sikre at de blir i Norge og får de ressursene som gjør at de kan opprettholde og styrke sin posisjon internasjonalt.

Det er beundringsverdig at NTNU har dyrket fram dette miljøet. Det viser at universitetene i Norge kan ta en slik rolle. Men denne type spissmiljøer er ikke tilpasset de incentivordningene som preger det norske finansieringssystem. Derfor ber NTNU om tilleggsbevilgninger, og det gjør de helt rett i.

Både den nye Langtidsplanen for forskning og den Politiske Plattformen som ligger til grunn for regjeringen (V+Frp+H+KrF) gir uttrykk for gode ambisjoner om å stimulere utviklingen av verdensledende forskningsmiljøer. Økt direkte støtte til Kavli-instituttet vil være en svært effektiv måte å oppfylle ambisjonen om å skape mer verdensledende forskning.

Å støtte de aller beste forskningsmiljøene i landet vil aldri bli svært kostnadskrevende. Det ligger i sakens natur at det er snakk om få miljøer. Å styrke denne type miljøer muliggjør langsiktig planlegging for toppmiljøene.

Vi oppfordrer regjeringen til å se positivt på søknaden fra NTNU om å støtte Kavli-instituttet for nevrovitenskap; det vil være en god start på arbeidet med å realisere Regjeringens ambisjoner om å lage verdensledende forskningsmiljøer i Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.