- De har ikke en sjanse i retten

Cato Schiøtz om familien som føler seg krenket av Margreth Olins film «Engelen».

OMSTRIDT: Maria Bonnevie spiller hovedrollen Lea i Margreth Olins spillefilmdebut «Engelen» som handler om en rusavhengig mor, en historie som er basert på virkelige hendelser. Nå har familien til den rusavhengige familien reagert.  Foto: Espen Røst
OMSTRIDT: Maria Bonnevie spiller hovedrollen Lea i Margreth Olins spillefilmdebut «Engelen» som handler om en rusavhengig mor, en historie som er basert på virkelige hendelser. Nå har familien til den rusavhengige familien reagert. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Fredag skrev Dagbladet at familien til den tidligere rusavhengige Pia, som har dannet utgangspunkt for hovedpersonen «Lea» i Margreth Olins film, føler seg lurt av regissøren. De har opplevd å bli gjenkjent, og mener det ikke kommer fram i filmen at den er en fiksjon.Advokat Cato Schiøtz understreker at han ikke har sett filmen, men uttaler seg på generelt grunnlag:- De ville ikke hatt en sjanse i retten. Hadde de kommet til meg, ville jeg sagt glem det. Slik er det, og slik har våre lovgivere ønsket at det skal være, sier Schiøtz.

Lista ligger høytSpillefilmen bygger delvis på en upublisert dokumentar om Pia. Filmen handler om hvordan «Lea» vokser opp i et hjem preget av rus og vold, og seinere ender opp som heroinavhengig. Olin har sagt til Dagbladet at hun synes det er leit at familien føler seg krenket av filmen, og mener hun har gjort det hun kan for å få fram at filmen er fiksjon. Schiøtz påpeker at det bare er presse og etermediene som har etiske klageinstanser. Og rettslig sett er det lite å gjøre når verket er en fiksjon.Det eneste som kan benyttes er paragraf 390, som handler om krenkelse av privatlivets fred, mener han.- Den paragrafen har vi hatt i over 100 år, og den har aldri blitt brukt til å stoppe en bok eller en film, sier SchiøtzOg etter at Norge innførte den europeiske menneskerettighetskommisjonen, ligger lista veldig høyt, mener Schiøtz.- Spesielt hvis du har en aktverdig grunn, altså at du belyser et viktig tema — og hvis det står i en kunstnerisk sammenheng, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer