- De har insinuert at de ikke stoler på oss. Det finnes ord som dekker sånne fordommer. Men jeg skal ikke si det

I morgen møter Ulrik Imtiaz Rolfsen PST i Høyesterett. Han slakter sikkerhetspolitiets behandling av ham.

POLITIAKSJONEN: Sivilkledde politifolk troppet i 20-tida på kvelden, 9. juni i år, opp hos Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: Dagbladet
POLITIAKSJONEN: Sivilkledde politifolk troppet i 20-tida på kvelden, 9. juni i år, opp hos Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Om det har vært ubehagelig?, sier filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

- Det vil jeg si.

Varige spor I morgen starter høyesterettsbehandlingen av saken mellom Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og filmskaperen Rolfsen.

PST vil se upublisert materiale de har beslaglagt i Rolfsens hjem. Rolfsen og selskapet Curry Film jobbet med en dokumenter om miljøet rundt islamisten Ubaydullah Hussain, og gruppa Profetens Ummah. Filmskaperen mener sikkerhetspolitiet ikke har noen rett til dette, og at PSTs opptreden setter kildevernet i fare.

Med morgendagens rettsmøte kommer et foreløpig klimaks i en svært krevende periode for filmskaperen. Rolfsen har opplevd at telefonsamtalene hans er blitt avlyttet, at kildene hans er blitt jaktet på av sikkerhetspolitiet og at hans kone og barn er blitt uskyldige vitner til en massiv politiaksjon.

- Vi gikk riktignok inn i dette med delvis åpne øyne, men det er svært ubehagelig å få politiet på døra. De hadde da fått rettslig makt til å hente det de ville i mitt hus, rett foran øynene på familien min, en episode som mulig vil sette varige spor i min sønn, sier Rolfsen.

Nysgjerrige Han påpeker:

- Jeg er ikke siktet i saken. Ingen påstår at jeg har gjort noe ulovlig, likevel har politiet makt til å komme hjem til meg og gjøre dette. På den annen side har både mine ansatte og meg mottatt trusler i vårt arbeid tidligere, som gjør at vi må være veldig, veldig nøyaktige når vi jobber.

Rolfsen sier han mistenker at noe av PSTs voldsomme interesse for hans og Curry Films materiale bunner ut i ren nysgjerrighet.

- Vi har som de første journalistene i Norge fått tillit i miljøet rundt Profetens Ummah - ved å vise dem respekt som mennesker. Det er ikke rart at PST blir innmari nysgjerrige i det vi finner ut, og nysgjerrige på hvordan dette filmteamet har fått tilgang.  Men rettssikkerheten i Norge er ikke basert på nysgjerrighet.

- Stoler ikke på oss - Dere er ikke en stor avis, men et lite norsk-pakistansk filmteam. Føler du at det har påvirket hvordan dere er blitt sett på?

- De har sett på oss som svakere, og at vi ikke skjønner hva vi driver med. Samtidig har de insinuert i alle rettspapirene at vi ikke er like uavhengige som alle andre, og at de ikke stoler på oss. Det finnes et ord som dekker sånne fordommer. Men jeg skal ikke si det, sier Rolfsen.

Som nøyer seg med å påpeke at både Dagbladet, VG, TV2 og flere andre medier har dekket norske islamister og IS-tilhengere tett i flere år - uten at noen har fått sikkerhetspolitiet på døra av den grunn.

GJENNOMSØKTE BILEN: PST-tjenestemennene gjennomsøkte Rolfsens bolig og bil på jakt etter bevismateriale. Foto: Dagbladet
GJENNOMSØKTE BILEN: PST-tjenestemennene gjennomsøkte Rolfsens bolig og bil på jakt etter bevismateriale. Foto: Dagbladet Vis mer

- Har dere mottatt trusler eller forsøk på press fra islamistmiljøet, etter PSTs inngripen?

- Det vil jeg ikke kommentere ut ifra kildevernet.

PST-sjefen: Dilemma Rolfsen påpeker at også PST-sjef Benedicte Bjørnland har omtalt saken som «full av dilemmaer». PST-sjefen ble ikke underrettet om politiaksjonen mot Rolfsen - før dagen etter. Det avslørte hun selv på en pressekonferanse i sommer.

- Jeg tror det er klart for alle at der det er tid og anledning, der informerer man sjefen i PST. I denne saken var det et hasteelement, og beslutningen ble tatt av riktige påtalemyndighet, sa Bjørnland til pressen.

Seniorrådgiver Martin Bernsen sier at PST ikke ønsker å kommentere saken.

På tynn is Ulrik Imtiaz Rolfsen sier han frykter konsekvensene hvis Høyesterett ender med å støtte PST. Han påpeker at politiet, domstolen og pressen har sine fastsatte, forskjellige roller i samfunnet.

- I et hvert fritt, åpent, demokrati er det viktig at alle disse instansene er til stede — pressen kalles ikke «den fjerde statsmakt» for ingenting. Ved å annullere pressens mulighet til å være fri og uavhengig kapper man et bein av bordet, og alle vet at et bord med bare tre bein blir ustøtt. Risikoen her, hvis Høyesterett gir PST tillatelse til å se disse opptakene, er at saken vil uthule rettssikkerheten i Norge, sier Rolfsen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- PST vil da ha makt til å manipulere dem som etterforskes, for å påberope seg retten til innsyn. Hvis vi begynner å lage graderinger av kildevernet er vi på tynn is. Da har vi skutt samfunnet i foten.

TOK BESLAG: Politifolkene tok med seg en rekke filmfiler. Foto: Dagbladet
TOK BESLAG: Politifolkene tok med seg en rekke filmfiler. Foto: Dagbladet Vis mer