ATTER EN KONGE: Hvis «Rosso» viser seg å være bandets svanesang, så viser de ingen anger på dødsleiet. Albumet er et aldri så lite ballespark i det gemene pop-hegemomiets 

generelle retning, skrev Dagbladet i anmeldelsen

av King Midas' 

vinneralbum. Her sitter Per Vigmostad og Ando Woltmann og holder kaffeslabberas,


Foto: Nina Hansen
ATTER EN KONGE: Hvis «Rosso» viser seg å være bandets svanesang, så viser de ingen anger på dødsleiet. Albumet er et aldri så lite ballespark i det gemene pop-hegemomiets generelle retning, skrev Dagbladet i anmeldelsen av King Midas' vinneralbum. Her sitter Per Vigmostad og Ando Woltmann og holder kaffeslabberas, Foto: Nina HansenVis mer

- De har laget en hel ny bydel fortere enn vi har klart å lage ni låter. Det er litt pinlig

King Midas har gitt ut årets beste norske album.

(Dagbladet): - Jeg var nedpå Tjuvholmen en dag og måtte tenke litt over at de har laget en hel bydel fortere enn vi har klart å lage ni låter. Det er litt pinlig, sier vokalist Ando Woltmann i King Midas til Dagbladet.

King Midas er det kritikerroste og myteomspunnede Oslo-bandet som forsvant plutselig på slutten av 00-tallet. Siden har ryktene gått. Er de oppløst? Eller jobber de med nytt materiale i skjul?

Det ene utelukket nok ikke det andre, men seks år etter at siste tone ebbet ut fra albumet «Sorry», ga de tidligere denne måneden ut oppfølgeren «Rosso».

Slow music NRK har hatt suksess med konseptet slow TV i forskjellige former. Suksessformelen har imidlertid vist seg å også la seg overføre til King Midas' platestudio på Bryn i Oslo. For tilbakemeldingene har vært panegyriske, og resultatet har altså ført dem helt til topps i kåringen over årets beste norske album i Dagbladet.

- Vi kan ikke regne med all verden med platesalg, så det er mye på grunn av hederen og æren at vi gir ut musikk. Så det er kjempekult å få en slik anerkjennelse. Hvis det er noen som sier at det ikke betyr noe for dem å vinne en slik kåring, så lyver de, sier Woltmann.

- Hvorfor er «Rosso» årets beste album, hvis dere selv skal synse litt?

- Jeg tror kanskje at folk har merket at vi ikke har forsøkt for hardt, at det ikke er et comebackalbum hvor vi står der og forsøker å bli popstjerner. Vi har lagd dette for vår egen del, uten å tenke på andre, forklarer bassist Per Vigmostad.

- Alle snakker om at det er enkeltlåta som er viktig og at man ikke trenger å gi ut hele album, men «Rosso» er nok et vrangt og trassig argument mot det. Det finnes et liv utenfor radiokanalene, mener Woltmann.

Potensiell julegave Men det var ikke alltid gitt at «Rosso» var et album som skulle se dagens lys. Da King Midas hadde gitt ut «Sorry» i 2007 så ikke framtida til bandet, i alle fall innad, særlig lys ut.

- Plata var ingen stor kommersiell suksess. Og vi var lei. Vi var lei av å spille i band, lei av hverandre og lei av hele opplegget. Vi hadde ikke særlig lyst å fortsette. Men etter hvert følte vi nok at vi hadde mer å bevise. Vi visste at det fantes ei skive til der inne et eller annet sted som måtte komme ut, forteller Woltmann.

Det var i fjor på denne tida at bandet virkelig bestemte seg for å gi ut det de hadde kokt på svak varme disse årene. At de hadde for gode råvarer til å kaste dem i søpla. Som Ando Woltmann sier: «Det kunne for blitt en CD-R som vi ga til vennene våre til jul».

- Vi ble ganske lei av å svare på spørsmål rundt om det kom ei ny skive eller ikke. Du blir det etter seks år, altså, sier Vigmostad, som har brukt tiden til blant annet å jobbe med Siri Stranger.

- Samtidig jobber jo tiden veldig godt for deg. Jeg snakka med en kompis som spurte hvor lenge vi hadde vært borte. På det tidspunktet var det gått fire år. Han mente at vi måtte vente litt, være borte i noen år til. Jo lenger borte, jo hardere slo det når vi kom tilbake, sier Woltmann.

Makspotensial Enkelte av låttekstene på plata hinter om at dette muligens blir bandets siste. Men selv nekter de å gi noe utvetydig svar på King Midas' framtid, annet enn at de skal holde én enkelt konsert i februar til neste år.

- Akkurat nå føler jeg at vi har makset ut potensialet vårt. Vi kunne sikkert fortsatt å lage musikk, men jeg tror det hadde blitt veldig likt det vi har laga nå, oppsummerer Ando Woltmann.

- De har laget en hel ny bydel fortere enn vi har klart å lage ni låter. Det er litt pinlig

- Og akkurat dét er nok ganske uinteressant, supplerer Vigmostad.

Duoen innrømmer at oppmerksomheten rundt deres siste album har tatt dem litt på senga. De har dermed egentlig ikke fått diskutert veien videre skikkelig.

- Det blir litt sånn at du ikke spør Petter Northug om neste løp med en gang han kommer over mållinja etter femmila. Han må få suge litt på karamellen først, sier Woltmann.