- De har nyhetsankere med pakistanske foreldre

TV 2 har en norskpakistansk reporter på plass i Pakistan og et nyhetsanker hjemme i Norge. Dermed knuser de NRK i nyhetsdekningen etter Bhutto-drapet, mener NRK-programlederen Noman Mubashir.

Denne uka skrev han et innlegg på NRK sine internsider, der han går kraftig ut mot ledelsen i Dagsrevyen. TV 2 Nyhetskanalen leder 2–0 over Dagsrevyen i dekningen av Bhutto-drapet, mener Mubashir.

«Jeg må innrømme at jeg har vært litt illojal de siste dagene. Jeg har valgt TV 2-nyhetene fremfor Dagsrevyen. Forklaringen er enkel. TV 2 har kjørt en bred og massiv nyhetsdekning fra Pakistan med reporter Kadafi Zaman og nyhetsanker Mah Rukh Ali i spissen. Begge har pakistanske foreldre.»

Det skriver han i innlegget – som etter det Dagbladet erfarer har blitt et svært hett samtaleemne på Marienlyst de siste dagene.

Illojal mot NRK

– Du ser helt klart at nyhetsdekningen til TV 2 er bedre fordi de har to medarbeidere som kan svært mye om Pakistan, sier Mubashir til Dagbladet.

– Det er trist og skuffende, og jeg skulle gjerne tenkt at det var en glipp fra NRKs side. Men det er det nok ikke, legger han til.

Han mener arbeidsgiveren er for dårlig til å rekruttere medarbeidere med minoritetsbakgrunn, og til å benytte seg av de som faktisk er på huset allerede.

Mubashir påpeker at det finnes fem reportere med pakistansk bakgrunn i NRK-systemet, og spør hvorfor ikke Dagsrevyen tar en telefon til en av dem.

«Hvorfor blir flere av oss bare oppringt når man skal få oversatt en setning fra urdu til norsk eller når id-feiringen står for dør etter fastemåneden ramadan?», skriver Mubashir.

FORETREKKER TV 2: Den profilerte NRK-programlederen Noman Mubashir mener TV 2 knuser NRK i nyhetsdekningen etter Bhutto-drapet. NRK forsvarer seg med at reporterne må ha erfaring fra felten. Foto: HENNING LILLEGÅRD
FORETREKKER TV 2: Den profilerte NRK-programlederen Noman Mubashir mener TV 2 knuser NRK i nyhetsdekningen etter Bhutto-drapet. NRK forsvarer seg med at reporterne må ha erfaring fra felten. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

En opprørt kollega

– Jeg vil understreke at jeg skrev dette innlegget fordi jeg er glad i NRK.

Jeg vil at vi skal være like gode som konkurrentene våre, og selvfølgelig helst enda bedre, sier Mubashir.

Flere NRK-ansatte har lagt til svar på Mubashirs innlegg. En av dem er Raheela K. Chaudhry, som jobber i NRK Migrapolis.

– Jeg er statsviter, og har 14 års erfaring fra nyhetsavdelingen i NRK. I tillegg har jeg personlige historier knyttet til denne konflikten. Men min kompetanse har ikke vært relevant for Dagsrevyen i denne saken, sier hun til Dagbladet.

NRK Dagsrevyen har kun benyttet seg av én ekspert i saken, Elisabeth Eide. Ingen norskpakistanske eksperter har uttalt seg.

– Jeg vokste opp i Pakistan på 70-tallet, og opplevde hvordan Benazir Bhuttos inntreden i pakistansk politikk forandret hverdagen rundt meg. Brødrene mine aksepterte meg mer, og jeg sto friere til å velge utdanning. Det er ganske utrolig at slike perspektiver ikke er interessante for Dagsrevyen, sier Chaudhry.

Arrogant arbeidsgiver

Hun mener Dagsrevyen opptrer arrogant.

– I stedet pirker de på uttale. Norge har i dag en statsråd som snakker norsk med utenlandsk aksent, men Manuela Ramin Osmundsen hadde neppe fått jobb i Dagsrevyen, sier Chaudhry.

Kollega Atta Ansari jobber med kultur i NRK, og støtter innlegget til Mubashir.

– Det er behov for flere journalister med minoritetsbakgrunn i NRK, men også i andre medier. TV 2 har vært hatt en bedre dekning av drapet på Bhutto, men jeg savner også der en skikkelig analyse av Bhuttos politiske ettermæle, sier Ansari.

Lokalkunnskap

NRK Dagsrevyen har ingen reporter med pakistansk bakgrunn i sin stall, og bruker reporteren Philip Lote til å dekke situasjonen i Pakistan. Overfor Dagbladet understreker Mubashir at han har stor respekt for Lote, og at innlegget ikke er en kritikk av ham.

– Han har sikkert mye mer kunnskap om pakistansk politikk enn jeg har. Men en person med pakistansk bakgrunn som kjenner språket og de kulturelle kodene, kunne helt sikkert ha bidratt med verdifulle innspill til nyhetssaker og reportasjer, sier Mubashir – som ikke legger skjul på at han selv kunne tenkt seg å bidra.

MÅ HA ERFARING FRA FELT

Nyhetsdirektør Gro Holm i NRK tør ikke ta sjansen på å sende NRK-journalister som ikke har erfaring fra felt til Pakistan.

– Mubashirs innlegg må stå for seg selv. Jeg vil ikke bruke ord som bedre eller dårligere om sendingene, det blir for grovt. Vår reporter i Pakistan er tidligere Asia-korrespondent og kjenner området meget godt. Han forstår en del urdu og har til og med gjort et par intervjuer på urdu de siste ukene. Han er i høyeste grad kvalifisert, sier Gro Holm, nyhetsdirektør i NRK.

Hun sier det er åpenbart at TV 2s sendinger fra Pakistan har hatt kvaliteter NRKs sendinger ikke har hatt fordi reporteren har pakistansk bakgrunn, men hun mener likevel at NRK-innslagene har vært innholdsmessig på høyden, ikke minst når det gjelder analysen av det om skjer.

– Jeg skulle gjerne sett at vi hadde journalister med pakistansk bakgrunn som vi var sikre på at er kvalifiserte til å gjøre en jobb av typen vi har i Pakistan, sier Holm.

– Mubashir peker på at det finnes reportere med pakistansk bakgrunn i andre avdelinger i NRK. Hvorfor sender dere ikke disse til Pakistan?

– Det stemmer, men de har ikke erfaring fra denne type nyhetsjobbing i utlandet. Og ingen av dem har så vidt jeg vet søkt seg til riksnyhetene slik at vi har kunnet teste dem ut.

Migrapolis er et sterkt og fargerikt program med dyktige journalister, men det er litt annerledes å jobbe i et område hvor det koker. Journalisten må levere saker hele tiden, til tv, radio og nett. Det kan hende det hadde gått bra, men det er for risikabelt å ikke vite når vi bare sender én person, sier Holm.

Hun forteller at NRK har hatt flere nyhetsreportere med pakistansk bakgrunn, men at disse har begynt i TV 2 eller andre steder.

– Blant annet derfor har NRK startet et program for rekruttering av flerkulturelle journalister. Jeg håper flere av dem vil begynne i nyhetsavdelingen, sier Holm.

– Hva synes du om at Mubashir kritiserer NRKs dekning på mediehusets intranettsider?

– Jeg synes det er greit at han gir uttrykk for sin mening og dermed starter en debatt.

Debatten er desssverre stengt for nye innlegg på grunn enkelte innlegg som bryter grovt med våre debattregler. Vi beklager dette, men takker for alle velskrevne innlegg. Red.