- ØDELEGGENDE: Forfatter George R. R. Martin er en av mange fantasy- og science fiction-profiler som går hardt ut mot tilstandene som omgir Hugo Awards. Foto: Scanpix
- ØDELEGGENDE: Forfatter George R. R. Martin er en av mange fantasy- og science fiction-profiler som går hardt ut mot tilstandene som omgir Hugo Awards. Foto: ScanpixVis mer

- De har ødelagt hele prisutdelingen

Forfatter George R. R. Martin ut mot høyrevridd kupp på prestisjefylt science fiction-pris.

(Dagbladet): En av science fiction og fantasy-verdenens mest omtalte og prestisjefylte prisutdeling, Hugo Awards, blir stadig mer omstridt.

Årets nylig offentliggjorte nominasjonsliste kalles allerede skandaløs, siden en kontroversiell stemmekampanje har kuppet store deler av lista.

Kampanjen har fått «A song of ice and fire»-forfatter George R. R. Martin til å hevde at Hugo Awards har blitt ødelagt for godt.

Høyrevridd gruppe Hele oppstyret bunner ut i et opprop fra en gruppe som bare kaller seg «Sad Puppies».

Gruppa, med science fiction-forfatter Brad Torgersen i spissen, la tidligere i år ut et manifest der de angriper tidligere års Hugo Awards for å deles ut som kvoteringsgrep eller med «ideologisk påvirkning», siden prisen etter gruppas oppfatning mistenkelig ofte går til forfattere som tilhører minoritetsgrupper. I manifestet oppfordrer Torgersen meningsfeller til å delta i en felles kampanje.

- Jeg skal sette sammen en liste over bøker og noveller, så forfattere som fortjener det forhåpentligvis får en sjanse på nominasjonslista. Man trenger ikke enorme antall stemmer for å sikre en forfatter plass på lista, skriver Torgersen.

Kampanjen har da også fungert godt: På årets nominasjonsliste figurerer mange av forfatterne fra kampanjens foreslåtte stemmeliste. Blant dem er John C. Wright, som har fått hele seks nominasjoner. Konservativ-kristne Wright har tidligere skapt oppstyr med dømmende uttalelser om homofile.

En annen nominert forfatter, Theodore Beale, har blant annet uttalt at intelligens er raseavhengig og at kampen for kvinners rettigheter er en sykdom som burde utryddes.

- Ødelagt prisen Manipulasjonen av nominasjonene er lovlig og mulig fordi alle medlemmer av den åpne organisasjonen World Science Fiction Society kan stemme på nominasjonsønsker, men kampanjen får likevel flere profiler til å reagere. Blant dem George R. R. Martin.

- Det kan ikke kalles juks, for alt er innenfor regelverket. Men mye som er lovlig, kan være galt, og det er dette et eksempel på. Jeg mener at dette har ødelagt Hugo Awards, og jeg er ikke sikker på om skaden kan rettes opp, skriver Martin på nettsiden sin.

Forfatter Philip Sandifer omtaler årets nominasjoner som at Hugo Awards har blitt kuppet av nyfascister.

Selv forsvarer gruppa bak kampanjen seg med at deres nominasjonsforslag har flere kvinner og forfattere fra minoritetsgrupper blant de foreslåtte navnene.

Hugo Awards deles ut i august.