- De har overtatt plassen Jens Bjørneboe hadde

Odd Nerdrum hyller Nina Karin Monsen og Hanne Nabintu Herland. Sistnevnte skriver forordet i Nerdrums nye bok.

Beundrer: Hanne Nabintu Herland, forfatter og samfunnsdebattant, har skrevet forordet i Odd Nerdrums nye bok. Hun mener samfunnet bør lytte til dem som går mot strømmen. Foto: Odd Mehus
Beundrer: Hanne Nabintu Herland, forfatter og samfunnsdebattant, har skrevet forordet i Odd Nerdrums nye bok. Hun mener samfunnet bør lytte til dem som går mot strømmen. Foto: Odd Mehus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg har vært opptatt og fascinert av Odd Nerdrum i mange år. Jeg ser på ham som en av de største kunstnerne i vår tid, kanskje den største, sier Hanne Nabintu Herland til Dagbladet.

Religionshistorikeren og samfunnsdebattanten skriver forordet i Odd Nerdrums kommende bok, «Crime and Refuge», der maleren presenterer en stor del av bildene han har malt gjennom karrieren.

- Jantelov og eliter - For meg er det en stor ære å få lov til å skrive forordet. Nerdrum er en krass opposisjonell, en som våger å gå mot strømmen, og akkurat de personene er spesielt viktige i det lille landet vårt som er så preget at jantelov og eliter som dikterer hva som er gjengs og ikke, sier Herland og fortsetter:

- Nerdrum våget å gå imot deler av modernismen og isteden fremheve de gamle europeiske kunstidealene. Det var svært kontroversielt, men jeg mener vi bør lytte til de stemmene som går mot strømmen. Hvordan ville verden sett ut uten Platon og Aristoteles? Dessverre er det mye smålighet og trangsyn i dette landet, og vi liker ikke å gi annerkjennelse til personer som oppnår stor suksess i utlandet.

Likheter Herland forteller at hun mener det offentlige Norge bør gjøre mer for å fremheve maleren.

- Nerdrums malerier burde selvsagt ha smykket dronningens saler. Hun bør stå opp for bredden i det norske kunstfeltet, og Nerdrum er etter min mening blant de mest geniale vi har. Han burde finnes på statsministerens kontor og i norske ambassader, sier hun.

- Hvem tok initiativet til at du skulle skrive forordet til boken?

- Det var Nerdrum selv, og jeg synes jo det er veldig hyggelig. Vi er jo opposisjonelle begge to. På samme måte som Nerdrum ønsker å trekke fram de gamle europeiske malerne, mener jeg at vi ikke skal glemme de åndsvåkne mesterne fra vår egen kultur og deres ideer, sier Herland.

- Mot som et mannfolk Odd Nerdrum skriver i en epost til Dagbladet at Herland var et naturlig valg.

- Nina Karin Monsen og Hanne Nabintu Herland har overtatt den plassen Jens Bjørneboe og hans like, hadde. Det var derfor naturlig å spørre Hanne Nabintu Herland , fordi hun  har mot som et mannfolk. Dessuten er hun en representant for norsk kulturliv.

Shantaram-forfatter bidrar Den australske forfatteren, og tidligere bankraneren, Gregory David Roberts, er også en av bidragsyterne til Nerdrums nye bok. Roberts er mest kjent for romanen «Shantaram», og var med Nerdrum på «Skavlan» i 2011. Da tilbød Roberts seg å sone Nerdrums fengselsstraff.

Ny bok: Odd Nerdrum lanserer en ny bok i slutten av april. Han sier det er et naturlig valgt at Hanne Nabintu Herland skriver forordet til boka. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Ny bok: Odd Nerdrum lanserer en ny bok i slutten av april. Han sier det er et naturlig valgt at Hanne Nabintu Herland skriver forordet til boka. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Nerdrum var da dømt til to år i fengsel for skattesvik. Dommen ble skjerpet i lagmannsretten året etter, men er nå annullert av Høyesterett. Saken skal behandles på nytt i lagmannsretten venter på å bli berammet.

To utstillinger Ifølge nettsidene til The Nerdrum museum, skal boken lanseres i forbindelse med at maleren for første gang åpner herskapshuset sitt i Paris for offentligheten, og stiller ut både gamle og nye malerier i slutten av april.

Nerdrum er akkurat nå også aktuell med en utstilling på Geilo. Utstillingen åpnet i går og Nerdrum stiller blant annet ut sammen med Ari Behn og flere av sine tidligere elever. Les mer om utstillingen på side 40-41.
Dagbladet fikk ikke kontakt med Odd Nerdrum i går.

Kontroversiell: Odd Nerdrum har sansen for den kontroversielle filosofen og forfatteren Nina Karin Monsen. Her er hun avbildet under utdelingen av Fritt Ord-prisen i 2009.
Foto: Espen Røst / Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
Kontroversiell: Odd Nerdrum har sansen for den kontroversielle filosofen og forfatteren Nina Karin Monsen. Her er hun avbildet under utdelingen av Fritt Ord-prisen i 2009. Foto: Espen Røst / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer