STJERNEDRYSS: I forrige uke fikk Maaemo i Oslo tre Michelin-stjerner. Nå får kjøkkensjef Esben Holmboe-Bang råd fra Paul Bocuse (90) og Pierre Gagnaire (65) - to av verdens aller mest respekterte kokker. Begge foto: NTB scanpix
STJERNEDRYSS: I forrige uke fikk Maaemo i Oslo tre Michelin-stjerner. Nå får kjøkkensjef Esben Holmboe-Bang råd fra Paul Bocuse (90) og Pierre Gagnaire (65) - to av verdens aller mest respekterte kokker. Begge foto: NTB scanpixVis mer

De har totalt 16 Michelin-stjerner. Nå gir de Maaemo-sjefen sine beste råd

- Du må aldri innbille deg at du er aller best.

(Dagbladet): Forrige onsdag fikk restaurant Maaemo i Oslo tildelt sin Michelin-stjerne nummer tre, og ble med det den første norske restauranten noensinne som er blitt kronet med restaurantverdenens kanskje høyeste utmerkelse.

Men med hederen kommer også press. Skulle restauranten miste den tredje stjernen i framtiden vil det være en PR-messig skandale - og kresne kunder fra hele verden vil nå strømme på og bare forvente det aller, aller beste.

Derfor kan det være greit med råd fra de som har kjent på dette presset hver dag i årevis. I en lengre reportasje i Dagbladet i dag kan du lese intervjuer med Paul Bocuse (90) og Pierre Gagnaire (65) - to av verdens aller mest respekterte kokker. De har lagd mat til presidenter, kongelige og filmstjerner, og har i skrivende stund 16 Michelin-stjerner til sammen.

Hva er deres råd til Esben Holmboe-Bang?

- Klor deg fast - Han må klore seg fast, være påpasselig og årvåken, og aldri slutte å ha tro på framtida, sier Paul Bocuse til Dagbladet.

Maaemo står for såkalt «nynordisk» kokkekunst - en stilart innen gourmetkjøkkenet som kjennetegnes ved mye lokale og nordiske råvarer, mye bruk av økologiske og «uvanlige» produkter og avansert presentasjon.

- Hvordan kan det «nynordiske» kjøkken oppnå varig suksess?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De må beholde båndene til nærområdet sitt, og tilberede lokale produkter, sier Bocuse.

Aldri tro du er best Også Gagnaire gir gjerne sine råd til Maaemos kjøkkensjef.

- Sov godt om natta, trekk pusten dypt, pass på å være glad i de rundt deg, sier Gagnaire.

- Du må aldri innbille deg at du er aller best — men heller aldri undervurdere deg selv.

I dag Gagnaire åpen om hvor hardt det blåser på toppen.

Han innrømmer i et intervju med Dagbladet at «presset er beinhardt, til tider helt forferdelig».

Perfeksjon Før Maaemo ble åpnet, og mens Eyvind Hellstrøm sto ved kjelene, var det nå nedlagte restaurant Bagatelle i Bygdøy allé som var Norges beste. Hellstrøm oppnådde som første norske kokk to Michelin-stjerner.

- Hva er dine råd til Esben på Maaemo, om hvordan han skal opprettholde nivået over tid?

- Jeg tror ikke Esben trenger noen særlige råd fra meg, sier Hellstrøm til Dagbladet.

- Men jeg kan si som Salvador Dali: «Don't worry so much about perfection, you will never reach it» 

Les intervju med Esben Holmboe-Bang på Dagbladet Pluss i dag.

Rekordår I den nye Norden-guiden får også Kontrast i Oslo og Re-Naa i Stavanger én stjerne hver, mens Geranium i København gjorde som Maaemo og fikk tre stjerner. Ifølge Michelin-sjef Michael Ellis har det vært et rekordår for de nordiske landene.

- Det er over 20 000 restauranter i Michelin-guiden i dag. Det er rundt 2600 restauranter med stjerner, og bare litt over 100 restauranter har tre stjerner, påpekte han, ifølge NTB, ved lanseringen av guiden.

LEGENDARISK: Paul Bocuses restaurant utenfor Lyon har hatt tre Michelin-stjerner i 51 år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEGENDARISK: Paul Bocuses restaurant utenfor Lyon har hatt tre Michelin-stjerner i 51 år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Statholdergaarden og Fauna i Oslo beholdt begge sin stjerne - fram til sistnevnte stenger dørene i sommer. Dermed er det nå fem stjernerestauranter i Norge.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram