- De hentet kjøleskapet i forgårs

Roy Lønhøiden gir bort alt og blir vagabond.

(Dagbladet.no): - Jeg tenkte, søren, jeg trenger ikke dette. For to dager siden kom Frelsesarmeen og hentet kjøleskapet, komfyren, hvitevarene og møblene, forteller Roy Lønhøiden.

Etter at han slapp albumet «Når dagen demrer blått» i april, gikk countryartisten gjennom en fase der han ikke visste helt hvor han skulle gjøre av seg. Han hadde bodd to og et halvt år i en finsk røykstue i dypeste Finnskogen. Han forsøkte å flytte til, i egne ord, et mer sivilisert område der det fantes internett, men skjønte snart at det ikke kom til å fungere.

Han bestemte seg for å gi bort det meste han eide. Bli vagabond.

- Jeg trives aller best når jeg reiser hele tiden. En snill tante har lånt meg en hytte ved sjøen, som jeg kan bruke når jeg ikke er på veien. Den har verken innlagt vann eller strøm, men det er helt nydelig å være her. Nå sitter jeg på verandaen, drikker kaffe og ser utover sjøen. De nærmeste naboene er fuglene, sier Lønhøiden.
 

Han forteller at han fartet mye rundt på nittitallet. Nå jobber bookingbyrået hans med å finne spillejobber gjennom hele Norge. Han har lyst til å se landet, og vil ikke at tingene skal komme i veien. Ikke at han eide så mye fra før av.

- Et gammelt kinesisk ordtak sier at hvis du eier flere enn tre ting, så eier tingene deg. Jeg har tre gitarer som jeg ikke kommer til å kvitte meg med. Det er de jeg lever av. Jeg har også samlet opp en del bøker og klær som jeg nå går gjennom og ser hva jeg vil beholde. Det er jo en del ting som jeg ikke kan gi bort, men jeg har fått låne en garasje som jeg kan oppbevare det i, forklarer Lønhøiden.

Han tror at der de tre forrige platene ble omtalt som «Finnskogen-trilogien» av plateselskapet, kommer den nye plata til å handle mer om livet på veien.

- Jeg vil spille flest mulig konserter. Fordelen for meg er at jeg kan gå inn på hvilket som helst lite sted og sette meg ned med gitaren. Akkurat som Woody Guthrie gjorde det.

GIR BORT TINGENE SINE: Roy Lønhøiden har bestemt seg for å teste ut vagabond-livet. Foto:  Sveinung Uddu Ystad
GIR BORT TINGENE SINE: Roy Lønhøiden har bestemt seg for å teste ut vagabond-livet. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer
- De hentet kjøleskapet i forgårs