De higer etter berømmelse

Kazuo Ishiguro er en unik forteller som morer og betar.

LEKEN FORTELLER: Japansk-britiske Kazuo Ishiguro skriver lekne og hjerteskjærende noveller i verdensklasse. Foto: Max Nash/AFP Photo
LEKEN FORTELLER: Japansk-britiske Kazuo Ishiguro skriver lekne og hjerteskjærende noveller i verdensklasse. Foto: Max Nash/AFP PhotoVis mer

ANMELDELSE: Filmatiseringen av romanen «Resten av dagen,» med skuespillere som Anthony Hopkins og Emma Thomson, gjorde Kazuo Ishiguro kjent verden over.

Etter seks romaner er den japanske briten ute med noveller, og som i romanene møter vi en leken og skjelmsk forfatter med sans for livets mer hjerteskjærende sider.

Trekant
Ishiguro bruker musikken som døråpner for fortellinger om kjærlighet. Undertittelen på samlingen er «Fem fortellinger om musikk og skumring».

At Ishiguro i undertittelen har valgt «skumring» («Nightfall» i den engelske versjonen) i stedet for «kjærlighet», gir en pekepinn om det som kommer: Det handler om kjærlighet på hell i disse novellene.

Novellenes jegfortellere er musikere. Ofte er karrieren en svunnen drøm, eller et håp om noe som skal komme. Enten de er godt voksne kafémusikanter - som i den første og siste novellen som binder samlingen sammen - eller unge musikere, havner de ofte midt i en ekteskapskrise. Noen andres. Beflippet inntar fortellerne en rolle i et trekanten, som aktører, betraktere eller buffere.

Krise og komikk
Ishiguro leker seg gjennom fortellingene.

De higer etter berømmelse

Eksistensielt alvor kombineres gjerne med det farseaktige, og historiene formidles med en kyndighet man nyter. Ishiguro er en presis konstruktør av dialoger, men fascinasjonskraften skyldes særlig situasjonene som etableres:

Her er husgjesten som krabber rundt og biter i stykker inventaret til paret han besøker (det har faktisk en naturlig forklaring), og møtet mellom en lite fremgangsrik saksofonist og en stjerne på et hotell (les: klinikk) i Beverly Hills. Begge er fullstendig tildekket av ansiktsbandasje etter noen forbedringer for å fremme karrieren. Den stakkars, mislykkede, men begavede saksofonisten, er operert fordi han ifølge agenten «er stygg på en trøtt, taper-måte» (i motsetning til på «en sexy-fæling-måte»). Selv hans kone synes inngrepet er en god idé.

Andre ganger er settingen mer romantisk og handlingen foregår på en piazza i Italia, eller i de grønne, engelske heiene.

Felles for skikkelsene er drømmene. De er villig til å strekke seg langt for å oppnå fremgang og berømmelse.

Unik
Det er betagende og det er morsomt. Ishiguro konstruerer fengslende plot som det ikke går mange av dusinet på. Historien om gjesten er en av de beste novellene jeg har lest på årevis.

«Nokturner» viser er en unik historieforteller som ømt og storslått bretter ut sine litt hjerterå beretninger om falmete drømmer og falmet liv.