INFERNO I HVITT: Et typisk moderne hvitt interiør. Foto: Shutterstock/Scanpix
INFERNO I HVITT: Et typisk moderne hvitt interiør. Foto: Shutterstock/ScanpixVis mer

De hvite hus

Norges vakreste hjem er kåret. Åh, som jeg savner furumøbler, vevtapet og gusjegrønne lamper.


Kommentar

Hvitt kjøkken. Hvite vegger. Hvite lamper. Svart stuekrok.

Denne uka kåret magasinet Boligpluss nok en gang «Norges vakreste hjem». Ifølge magasinet har flere tusen bidratt i avstemningen. Vinneren er Maren Baxter fra Flekkefjord og hennes 80 kvadratmeter store leilighet. Med sine svarte, hvite og grå detaljer er leiligheten uten tvil lekker, men den inneholder, så vidt jeg kan se, ikke en eneste farget gjenstand. Ikke noe rødt. Ikke noe blått. Ikke noe grønt. I hvert fall ikke noe rosa, lilla eller brunt. Noen tusen Boligpluss-lesere har talt: Det perfekte norske hjem er totalt blottet for farger.

Igjen.

I fjor hadde riktignok vinnerhjemmet innslag av gule stoler og en blå sofa, men den generelle stemningen var dus, lun, hvit. Da bloggdronning Caroline Berg Eriksen la ut huset sitt for salg tidligere i høst, var det også i samme fargepalett. Beige, hvitt, offwhite, detaljer i metall. Til og med norske interiørblader holder seg som regel trygt i det hvite, selv om de av og til kan være tilbøyelige til å slenge på en kontrastkopp i gult.

Ah, gult. Det står så fint til hvitt.

Tidligere i år kunne Aftenposten fortelle at nordmenn er europamestere i oppussing. Tall fra Prognosesenteret viser at vi kommer å bruke 70 milliarder på oppussing i 2016. Men selv om malerkjeden Fargerike har kåret rosa som årets trendfarge i 2016, viser det seg at folk likevel foretrekker hvitsjatteringer når de skal male veggen. Og spesielt når «Årets vakreste bolig» skal kåres.

I ren protest har jeg nå begynt å fantasere om syttitallets gusjegrønne interiører. Jeg drømmer om furu og strietapet, vevd veggkunst og kobberstikk. Koser meg med minner fra tidlig nittitall, da veggene var pastellfargede og møblene av rotting. Savner den brune sacco-sekken til venninna mi, fantaserer om et mørkegrønt vegg-til-vegg-teppe.

For Norge er blitt et helvete i offwhite. Vi må være verdens kjedeligste interiørnasjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.