«PLATA O PLOMO»: De pensjonerte politimennene Steve Murphy (t.v.) og Javier Pena jaktet på kokainbaronen Pablo Escobar i flere år. Nå er de i Norge med showet «Capturing Pablo». Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
«PLATA O PLOMO»: De pensjonerte politimennene Steve Murphy (t.v.) og Javier Pena jaktet på kokainbaronen Pablo Escobar i flere år. Nå er de i Norge med showet «Capturing Pablo». Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

De jaktet ned Pablo Escobar. Røper hva som skjedde den dagen de endelig tok ham. - Han var en tulling

- Alle kjørte fra meg mens jeg ventet på at sjefen min skulle ta telefonen, forteller den tidligere politimannen Steve Murphy til Dagbladet.

(Dagbladet): - Pablo Escobar pleide å ha hundrevis av livvakter, men på slutten hadde han bare én igjen. Han døde skytende med to pistoler i hendene, slik en god narkotikasmugler skal, forteller den pensjonerte politimannen Javier Pena til Dagbladet.

JAKTET: Steve Murphy og Javier Pena jaktet Pablo Escobar i flere år. Foto: NTB Scanpix
JAKTET: Steve Murphy og Javier Pena jaktet Pablo Escobar i flere år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I Netflix-serien «Narcos» fortelles historien om jakten på verdens mest berømte kokainsmugler, Pablo Escobar, gjennom DEA-agentene Steve Murphy og Javier Pena.

Sentrale i jakten

Fredag møtte Dagbladet de to tidligere politimennene, som hovedrollene er basert på. De er i Norge med showet «Capturing Pablo».

Fra slutten av 80-tallet og fram til Escobars død i 1993 var de sentrale i den årelange etterforskningen og pulveriseringen av det beryktede Medellin-kartellet fra Colombia.

Ifølge Murphy og Pena er det mye som er forandret i serien «Narcos».

NARKODRAMA: 2 sesong av Narcos ble sluppet i September 2016. Se trailer for den her. Serien går på Netflix. Video: Netflix Vis mer

- Vi satt en uke i skriverommet til manusforfatterne, og fortalte dem alt vi hadde av historier fra årene vi jaktet på Escobar. Det de fikk fra oss er sanne historier, men i kontrakten står det at teamet kan ta seg kunstneriske friheter. Kort og godt kan de fylle inn masse «bullshit», noe de har gjort, fleiper Murphy.

- Men kronologisk rekkefølge og historiske fakta stemmer for det meste, legger Pena til.

JAKTET ESCOBAR: Tidligere DEA-agent Javier Pena. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
JAKTET ESCOBAR: Tidligere DEA-agent Javier Pena. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Ble «forlatt» på stasjonen

Blant annet fortonet dagen, da Escobar ble skutt og drept, 2. desember 1993, seg ganske så annerledes for Steve Murphy. Det stemmer at Javier Pena, slik som i tv-serien, ikke var i Medellin, men det stemmer ikke at Murphy var i skuddlinjen da Colombias spesialstyrker, Search Bloc, rykket ut for å fange kokainbaronen.

- Jeg var fortsatt på politistasjonen da han ble drept. Dette er ikke gradert informasjon lengre, så jeg kan fortelle om hvem jeg var sammen med, sier Murphy til Dagbladet.

DAGBLADET: 3. desember 1993. Foto: Faksimile
DAGBLADET: 3. desember 1993. Foto: Faksimile Vis mer

- Alle vi gringoene, det vil si folk fra DEA, CIA, Delta Force og Navy SEALs, var samlet. Jeg visste hvor alle amerikanerne var, så ryktene som har oppstått om at Escobar ble skutt av en amerikansk soldat stemmer ikke.

Escobar er funnet

Plutselig var det masse bråk ute i korridoren, beskriver Murphy.

- Jeg finner veien til kontoret til sjefen for spesialstyrkene Search Bloc, oberst Hugo Martinez. Han kommuniserer med sønnen som også jobber for politiet, og har klart å lokalisere Pablo Escobar ute i felten. Martinez ba ham sikre stedet, og sa at flere hundre Search Bloc-soldater var på vei. «Vent, men gå til aksjon om dere må», var beskjeden, sier Murphy.

JAKTET ESCOBAR: Tidligere DEA-agent Steve Murphy. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
JAKTET ESCOBAR: Tidligere DEA-agent Steve Murphy. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Å mobilisere 600 politisoldater tar tid, og etter hvert rapporterer en major i politiet inn at Escobar er tatt av dage, forteller Murphy.

Det første Murphy gjorde da beskjeden om at Pablo Escobar var død var å hive seg på telefonen til sjefen i USA.

- Jeg løp til en telefon, slo 800-nummeret til sjefen, men alle linjene var opptatt. Jeg måtte vente i fem minutter på at han skulle plukke opp røret. Samtidig visste jeg at alle troppene var i ferd med å forlate stasjonen. Det føltes ut som fem år.

- Da han endelig svarte visste sjefen allerede om at Escobar var død, sier Murphy og ler.

- Min oppgave ble da å bekrefte at Pablo var tatt eller drept, så jeg lette fram kameraet mitt, men da jeg kom ut fra stasjonen hadde Search Bloc rykket ut. Det var ikke et eneste menneske eller kjøretøy igjen. Jeg visste ikke hvor Escobar lå, og lette febrilsk etter taxi eller leiebil, hva som helst.

Fotograferte åstedet

Plutselig kommer sjefen for de colombianske styrkene, oberst Hugo Martinez, kjørende tilbake, forteller Murphy.

TRUET: Sebastian Marroquín gjester Skavlan, sønn av den døde narkobaronen Pablo Escobar. I et åpent intervju forteller ham om frykten som forfulgte ham etter sin fars død. Video: NRK Vis mer

- Han hadde glemt kameraet sitt, og sa «kom deg inn bilen». Da vi ankom viste det seg at Martinez' kamera ikke fungerte.

Murphy begynte dermed å fotgrafere åstedet med sitt eget kamera. Før ankomsten til DEA-agenten hadde politiet omringet Escobars gjemmested, sparket inn døra, og tatt han på senga mens han pratet med familien på telefonen. En avlyttet samtale som ble fatal for den kriminelle milliardæren.

Livvakten Alvaro «The Lemon» de Jesus Agudelo begynte å skyte mot politiet, og ble drept. Escobar, bevæpnet med to pistoler, klatret ut av et vindu for å rømme over taket, men ble skutt og liggende død.

Da hadde det gått langt over et år siden Escobar rømte fra fengsel, sier Murphy.

2. DESEMBER 1993: Steve Murphy i rød skjorte bak liket til Pablo Escobar. Ved siden av politimannen er makkere fra de colombianske spesialstyrkene, Search Bloc. Foto: Search Bloc / politiet
2. DESEMBER 1993: Steve Murphy i rød skjorte bak liket til Pablo Escobar. Ved siden av politimannen er makkere fra de colombianske spesialstyrkene, Search Bloc. Foto: Search Bloc / politiet Vis mer

Ingen skyldfølelse

- Hva tenker du når du ser det berømte bildet av deg poserende over liket til Pablo Escobar?

- Det gir meg en mulighet til å fortelle hva som skjedde. Jeg kjenner ingen skyldfølelse.

- Det er jo et ganske morbid troféfotografi. Hvorfor forsvant hemningene?

- De som står sammen med meg på bildet var dem vi jobbet med hele veien. Jeg hadde kameraet, og alle ba meg ta bilder av dem poserende ved liket, og til slutt ba de meg om å bli med i et også. Grunnen til at vi smiler er fordi vi visste at Colombia var et tryggere sted, sier Murphy.

Stolte av metodene

Han hevder at drapsraten i Medellin gikk ned nesten 80 prosent i tiden etter Escobar var død.

- Den gangen var Medellin verdens drapshovestad. Vi gjorde en statistisk analyse i ettertid som viste at drapsraten gikk betraktelig ned, nesten 80 prosent, og det på grunn av en mann. Det er helt vilt. Bildet er en ting, men noe vi faktisk er stolte av er at metodene og etterforskningsstrategiene våre er brukt til å felle flere andre colombianske karteller i ettertid, sier Murphy.

- Det er viktig for oss å presisere at de virkelige heltene er det nasjonale colombianske politiet, og alle de uskyldige menneskene Escobar tok livet av. Han drepte tusenvis, forteller Murphy.

- På hvilket tidspunkt var dere mest redde?

- Da Escobar begynte med bilbomber. Han plasserte bomber utenfor basen, og langs veien der konvoiene kjørte. Han hadde politifolk på lønningslista, sier Pena.

- Men politiet i Colombia tok vare på oss. Vi jobbet med en spesiell gruppe folk som vi kjente godt.

NOTORISK DRAPSMANN: Pablo Escobar. Bildet skal være tatt i 1991. Foto: NTB Scanpix
NOTORISK DRAPSMANN: Pablo Escobar. Bildet skal være tatt i 1991. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kunne tatt Escobar raskt

- Hva var vendepunktet?

- Det var da Escobar drepte presidentkandidat Luis Carlos Galán i 1989, og da han senere rømte fra fengsel. Sammen med bombene utgjør de episodene de kritiske punktene, sier Pena.

- Vi hadde han lokalisert mange ganger etter at han rømte, men vi hadde ikke det riktige personalet. Hadde vi hatt de riktige folka hadde vi tatt han innen de første ukene, men det tok 18 måneder, sier Murphy.

- Han var en tulling

- I deres øyne, hvem var Pablo Escobar?

- Han er bare nok en skurk. En tulling. Han startet med å stjele bilfelger og gravsteiner fra kirkegårder. Det var en slik type han var. Da han skjønte hvor mye penger det var i kokain begynte han å ta livet av folk for å klatre systemet raskt.

Det tok lang tid før Murphy og Pena fant et prosjekt de hadde tro på.

- Vår bekymring med å fortelle vår historie var lenge at Hollywood ville portrettere Pablo Escobar som noe annet det han er, en massemorder. Produsentene bak «Narcos» sverget at det ïkke skulle skje, og har holdt løftet, sier Murphy.